Zupy z koperkiem lub koperem
Kolorem zielonym zaznaczono koper, koperek
30dag ogórków małosolnych
0,5 l kwasu z ogórków
ząbek czosnku
szklanka śmietany
szklanka zsiadłego mleka
3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
cukier, sól
spory kalafior
3-4 pory
średnia cebula
masło
kostka rosołowa
śmietana
pęczek koperku
cytryna
1250ml rosołu z kostki rosołowej
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
10dag sera żółtego (parmezan)
4 żółtka
1/4 l śmietany
koper
sól
Do podania
15dag ugotowanego makaronu
3 buraki ćwikłowe
200g białej kapusty
rzodkiew
cebula
szklanka gęstej i słodkiej śmietanki
sól
2 litry wody
Do podania z:
koperek
lub natka pietruszki
2 ziemniaki
1 marchewka
połowa selera
kostka rosołowa
3 cebule
2 łyżki oleju
5dag chudego boczku
sól
pieprz
100ml śmietany
koperek
pół kg. mięsa na rosół
lub kostka bulionowa + kiełbasa/parówka
pół kg. fasoli
2 ziemniaki
1 cebula
1 średnia marchewka
1-2 pomidory
olej
zielenina, czosnek
przyprawy
200g soczewicy
pół litra zimnej wody
2 cebule
olej
50g szpinaku
sok z jednej cytryny
sól, pieprz
zielenina
900g rosołu warzywnego
75g soczewicy
2 łyżki oleju
2 marchewki
1 cebula
1 kabaczek
ząbek czosnku
1 główka kapusty pekińskiej
3 pomidory
25g tartej bułki
zielenina
0,75kg pomidorów
10dag cebuli
10dag tłuszczu
pół litra mleka
30dag ziaren gotowanej kukurydzy
kostka rosołowa
sól, pieprz
cukier
zielenina
2 buraki
2 jaja
resztki mięsa z drobiu
1 ogórek świeży
10 rzodkiewek
1 l kwaśnego mleka
zielenina
sól
kura
włoszczyzna
5dag cebuli
2 ząbki czosnku
1 papryka
1 pomidor lub łyżeczka przecieru
pieprz, sól
1/2 kalafiora
1/2 szklanki zielonego groszku
2-3 suszone grzyby
3 litry wody
zielenina
1kg dyni makaronowej
1/2 małego selera
1 por
1 litr bulionu z kostki
4 łyżki masła
1 szklanka mleka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
koperek