cojemy.pl > Zupy > Chłodnik polski

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przetwory bez octu

Chłodnik polski

Formy potrawy: zupa

Składniki potrawy

2 buraki
2 jaja
resztki mięsa z drobiu
1 ogórek świeży
10 rzodkiewek
1 l kwaśnego mleka
zielenina
sól

Przyrządzanie

Buraki umyć, ugotować, obrać i dokładnie rozdrobnić na tarce. Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki, pokroić w grubą kostkę.

Mięso drobno posiekać. Ogórek umyć, obrać i pokroić w małe paseczki. Rzodkiewki opłukać i zetrzeć na tarce.

Do roztrzepanego mleka włożyć wszystkie składniki.

Dodać umytą i drobno posiekaną zieleninę.

Doprawić do smaku i podawać, oczywiście, zimny.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Burak ćwikłowy, Gęś, Indyk, Jajka, Koper, koperek, Kurczak, Mleko, Ogórek, Pietruszka, Rzodkiewka, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Chłodnik poziomkowo-porzeczkowy

Forma potrawy: Zupa
35dag poziomek
10dag czarnej porzeczki
3 szklanki jogurtu
pół szklanki śmietany
cukier do smaku
Do podania z:
grzanki
» zobacz przepis

Chłodnik ogórkowy

Forma potrawy: Zupa
1 kostka rosołowa z drobiu
1 ogórek
300ml jogurtu naturalnego
1 łyżka pokrojonej mięty
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Do przybrania:
gałązki mięty
plasterki ogórka
» zobacz przepis

Chłodnik z przecieru truskawkowego i jagód

Forma potrawy: Zupa
25dag przecieru truskawkowego
15dag czarnych jagód
1 litr kefiru
8-10dag cukru
cukier waniliowy
grzanki
» zobacz przepis

Chłodnik z porów

Forma potrawy: Zupa
25dag białych części porów
2 duże ziemniaki (ok. 25 dag)
1 jabłko
3/4 szklanki jogurtu
łyżka masła
łyżeczka szczypiorku
pieprz i sól
» zobacz przepis

Chłodnik wieloowocowy

Forma potrawy: Zupa
20dag malin
10dag truskawek
15dag poziomek
10dag cukru
2 i 1/2 szklanki zsiadłego mleka
1/2 szklanki śmietany
2 żółtka
laska wanilii
1/2 szklanki rodzynków
groszek ptysiowy
» zobacz przepis

Chłodnik z truskawek i wiśni

Forma potrawy: Zupa
35dag truskawek
10dag soczystych wiśni
3 szklanki kefiru
1/2 szklanki śmietany
8dag cukru
cukier waniliowy
2 żółtka
Do podania:
grzanki
lub groszek ptysiowy
» zobacz przepis

Chłodnik z ogórków małosolnych

Forma potrawy: Zupa
30dag ogórków małosolnych
0,5 l kwasu z ogórków
ząbek czosnku
szklanka śmietany
szklanka zsiadłego mleka
3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
cukier, sól
» zobacz przepis

Bigos staropolski

Forma potrawy: Danie główne
szklanka czerwonego wytrawnego wina
5dag suszonych grzybów
0,5kg wędlin
1kg - mieszanych pieczonych mięs
5dag - słoniny
2  łyżki smalcu
2  kwaśne jabłka
kilka suszonych śliwek
1 duża cebula
2kg kiszonej kapusty
kilka liści laurowych
cukier
pieprz
sól
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren ziela angielskiego
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.