Forma potrawy: Zupy
2 buraki
2 jaja
resztki mięsa z drobiu
1 ogórek świeży
10 rzodkiewek
1 l kwaśnego mleka
zielenina
sól
Buraki umyć, ugotować, obrać i dokładnie rozdrobnić na tarce. Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki, pokroić w grubą kostkę.
Mięso drobno posiekać. Ogórek umyć, obrać i pokroić w małe paseczki. Rzodkiewki opłukać i zetrzeć na tarce.
Do roztrzepanego mleka włożyć wszystkie składniki.
Dodać umytą i drobno posiekaną zieleninę.
Doprawić do smaku i podawać, oczywiście, zimny.
Chłodnik poziomkowo-porzeczkowy
Forma potrawy: Zupy
35 dag poziomek
10 dag czarnej porzeczki
3 szklanki jogurtu
pół szklanki śmietany
cukier do smaku
Do podania z:
grzanki
Chłodnik z przecieru truskawkowego i jagód
Forma potrawy: Zupy
25 dag przecieru truskawkowego
15 dag czarnych jagód
1 litr kefiru
8-10 dag cukru
cukier waniliowy
grzanki
Forma potrawy: Zupy
35 dag truskawek
10 dag soczystych wiśni
3 szklanki kefiru
1/2 szklanki śmietany
8 dag cukru
cukier waniliowy
2 żółtka
Do podania:
grzanki
lub groszek ptysiowy
Forma potrawy: Zupy
20 dag malin
10 dag truskawek
15 dag poziomek
10 dag cukru
2 i 1/2 szklanki zsiadłego mleka
1/2 szklanki śmietany
2 żółtka
laska wanilii
1/2 szklanki rodzynków
groszek ptysiowy