cojemy.pl > Zupy > Syryjski żur z soczewicy i szpinaku

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z boczkiem, cebulą i papryką

Syryjski żur z soczewicy i szpinaku

Formy potrawy: zupa, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 2 godz.

Składniki potrawy

200g soczewicy
pół litra zimnej wody
2 cebule
olej
50g szpinaku
sok z jednej cytryny
sól, pieprz
zielenina

Przyrządzanie

Najpierw należy przepłukać soczewicę w dużej ilości zimnej wody. Następnie pokroić cebulę na cienkie plasterki; rozgrzać olej na patelni i smażyć cebulę na złocisto.

Następnie wrzucić soczewicę do garnka, zalać zimną wodą, dodać sól, pieprz i obsmażoną cebulę. Gotować na małym ogniu przez półtorej godziny.

W międzyczasie przygotować szpinak: umyć liście, wyłożyć je na papierowy ręcznik do wyschnięcia, a potem drobno pokroić. Szpinak przygotowany w ten sposób wrzucić do garnka z zupą i całość razem gotować jeszcze przez 15 minut.

Przed podaniem dolać do zupy sok z cytryny. Syryjski żur powinien być podawany bardzo gorący. Najlepiej smakuje z posiekaną, świeżą zieleniną.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Cytryna, Koper, koperek, Olej, Pieprz, Pietruszka, Soczewica, Szczypiorek, Szpinak, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Zupa z soczewicy

Forma potrawy: Zupa
900g rosołu warzywnego
75g soczewicy
2 łyżki oleju
2 marchewki
1 cebula
1 kabaczek
ząbek czosnku
1 główka kapusty pekińskiej
3 pomidory
25g tartej bułki
zielenina
» zobacz przepis

Pasztet z cukini i szpinaku

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
2kg cukini
300g cebuli
3 łyżki oliwy
200g tartej bułki
250ml mleka
6 jaj
400g szpinaku
30g masła
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
kilka listków estragonu
masło do smarowania formy
listki świeżej mięty do przybrania
» zobacz przepis

Pasta ze szpinakiem

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
1kg szpinaku (może być mrożony)
4 żółtka
kilka ząbków czosnku
śmietanka
sól, biały pieprz
gałka muszkatołowa (niekoniecznie)
łyżka masła
makaron muszelki (np Malma)
30 dkg sera rokpol
» zobacz przepis

Ciasto ze szpinakiem

Forma potrawy: Ciasto
0,5kg liści szpinaku
1 cebula
1 ząbek czosnku
220g masła
sól
pieprz
starta skórka z połowy cytryny
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki rodzynek
100g sera typu rokfor
1 jajko
3 szklanki mąki
1 żółtko
mały kieliszek spirytusu
» zobacz przepis

Zapiekanka ze szpinaku

Forma potrawy: Zapiekane
1,5kg szpinaku
100g masła
150g śmietanki
4 łyżki mąki
3 szklanki mleka
200g tartego żółtego sera
kromka chleba
sól, pieprz
» zobacz przepis

Szpinak zapiekany

Forma potrawy: Zapiekane, Przekąska lub przystawka
1kg szpinaku
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
200g utartego ementalera
1 łyżka masła
sól, pieprz
» zobacz przepis

Zupa zbożowa z soczewicą

Forma potrawy: Zupa
50g jęczmienia
25g pszenicy
25g czerwonej soczewicy
2 kartofle
1 cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1,2 litra wywaru ze swieżych jarzyn lub wody
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
sól, pieprz
gałązka świeżego tymianku lub rozmarynu do przybrania
50g tofu (niekoniecznie)
» zobacz przepis

Sola po florencku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
700g filetów z soli
700g surowych liści szpinaku
250ml białego wytrawnego wina
50g tartego parmezanu lub podsuszonego oscypka
60g masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Sos:
60g masła
50g mąki
500ml mleka
» zobacz przepis

Ryż z soczewicą

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
120g soczewicy
230g ryżu
1-2 łyżki oliwy
woda
1 cebula
2 łyżki sklarowanego masła lub oleju
sól, pieprz
1 łyżka ziaren sezamowych
140ml naturalnego jogurtu
1 łyżeczka mięty
1/8 łyżeczki chilli
» zobacz przepis

Soczewica gotowana po indyjsku

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
0,5kg soczewicy
litr wody
łyżeczka soli
łyżeczka turmeriku (kurkumy)
cebula
duża główka czosnku
czerwona papryczka chilli
pół łyżeczki kminku
olej roślinny
» zobacz przepis

Zupa z zielonej soczewicy

Forma potrawy: Zupa
150-200g zielonej soczewicy (około 3/4 szklanki)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
2 liście laurowe
1/4 łyżeczki tymianku
szczypta ostrej papryki
2 ziemniaki
sól
» zobacz przepis

Sałatka z pstrągiem

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1 wędzony pstrąg
15dag pieczarek
5dag szpinaku (może być mrożony)
1 łyżka oliwy
pęczek szczypiorku do przybrania
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.