Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 2 godz.
200 g soczewicy
pół litra zimnej wody
2 cebule
olej
50 g szpinaku
sok z jednej cytryny
sól, pieprz
zielenina
Najpierw należy przepłukać soczewicę w dużej ilości zimnej wody. Następnie pokroić cebulę na cienkie plasterki; rozgrzać olej na patelni i smażyć cebulę na złocisto.
Następnie wrzucić soczewicę do garnka, zalać zimną wodą, dodać sól, pieprz i obsmażoną cebulę. Gotować na małym ogniu przez półtorej godziny.
W międzyczasie przygotować szpinak: umyć liście, wyłożyć je na papierowy ręcznik do wyschnięcia, a potem drobno pokroić. Szpinak przygotowany w ten sposób wrzucić do garnka z zupą i całość razem gotować jeszcze przez 15 minut.
Przed podaniem dolać do zupy sok z cytryny. Syryjski żur powinien być podawany bardzo gorący. Najlepiej smakuje z posiekaną, świeżą zieleniną.
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
1 kg szpinaku (może być mrożony)
4 żółtka
kilka ząbków czosnku
śmietanka
sól, biały pieprz
gałka muszkatołowa (niekoniecznie)
łyżka masła
makaron muszelki (np Malma)
30 dkg sera rokpol
Forma potrawy: Zupy
900 g rosołu warzywnego
75 g soczewicy
2 łyżki oleju
2 marchewki
1 cebula
1 kabaczek
ząbek czosnku
1 główka kapusty pekińskiej
3 pomidory
25 g tartej bułki
zielenina
Forma potrawy: Zapiekane
1,5 kg szpinaku
100 g masła
150 g śmietanki
4 łyżki mąki
3 szklanki mleka
200 g tartego żółtego sera
kromka chleba
sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
1 wędzony pstrąg
15 dag pieczarek
5 dag szpinaku (może być mrożony)
1 łyżka oliwy
pęczek szczypiorku do przybrania