Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska
spory kalafior
3-4 pory
średnia cebula
masło
kostka rosołowa
śmietana
pęczek koperku
cytryna
Białe części pora oraz cebulę należy posiekać i w garnku podsmażyć na maśle aż się "zeszklą".
Następnie dorzucić kalafiora rozdrobnionego/pociętego na małe różyczki, dolać trochę wody - nie musi przykrywać całego kalafiora.
Dodać posiakane jasnozielone częsci porów - ale tylko takie, całkowicie ciemne należy odrzucić.
Dodać koperek, z pęczka zostawić trochę do późniejszego posypania zupy.
Dodać kostkę rosołową.
Gotować do miękkości warzyw, nastepnie przetrzeć przez sitko i zabielić śmietaną.
Posypać koperkiem i skropić sokiem z cytryny.
Forma potrawy: Zupy
kawałek kalafiora
2 ziemniaki
sól
biały pieprz
kminek
listki bazylii
łyżeczka masła
Zupa kalafiorowa po belwedersku
Forma potrawy: Zupy
1 l wywaru z warzyw
1/2 l mleka
60 dag kalafiorów
20 dag pieczarek
2 żółtka
2 dag mąki
zielenina
sól, pieprz
sok z cytryny
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
pory - tyle ile waży kurczak
1/2 szklanki słodkiej śmietany
4 łyżki oliwy
łyżka masła
1 żółtko
sól
biały pieprz
Forma potrawy: Zupy
50 dag kalafiora
25 dag włoszczyzny
1 3/4 l wody
1/4 l mleka
2 dag tłuszczu
3 dag mąki
sól
1-2 żółtka
1 łyżka siekanego koperku