Forma potrawy: Zupy, czas przygotowania: 2 godz. 30 min.
pół kg. mięsa na rosół
lub kostka bulionowa + kiełbasa/parówka
pół kg. fasoli
2 ziemniaki
1 cebula
1 średnia marchewka
1-2 pomidory
olej
zielenina, czosnek
przyprawy
Do 3-litrowego garnka włożyć mięso (może być z kością), zalać wodą i gotować. Kiedy rosół wrze, zdjąć szumowiny i gotować dalej na małym ogniu.
W osobnym garnku ugotować fasolę moczoną wcześniej przez kilka godzin w wodzie. Następnie obrać ziemniaki i pokroić w małe kosteczki. Następnie obrać cebulę i także drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć cebulę na złoty kolor, dodać startą na grubej tarce marchewkę i pokrojone pomidory. Całość dusić przez 10 - 15 minut.
Do ugotowanego rosołu dodać fasolę, ziemniaki i duszone warzywa. Zupę gotować jeszcze przez 10-15 minut aż ziemniaki zmiękną.
Zupę podajemy z posiekaną zieleniną i czosnkiem.
Zamiast na mięsie, zupę można ugotować na kostce bulionowej z dodatkiem pokrojonej kiełbasy lub parówki.
Forma potrawy: Sosy
100 g fasoli
marchewka
pietruszka
kawałek selera
cebula
łyżka masła
łyżka pasty pomidorowej
300 ml wywaru z fasoli
sól, pieprz, cukier
Forma potrawy: Dania główne
40 dag fasoli
10 dag tartej bułki
5 dag cebuli
2 jaja
8-10 dag tłuszczu
sól, pieprz
zielenina
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
430 g białej fasoli konserwowej
430 g czerwonej fasoli konserwowej
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 duża cytryna
30 ml oliwy z oliwek
30 g świeżego, drobno posiekanego tymianku
225 g pomidorów konserwowych
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Do podania:
świeże pieczywo
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
2 szklanki fasoli
3-4 pory
2-3 łyzki bułki tartej
1-2 jaja
1 łyżka razowej mąki pszennej
sól
1 łyżka pieprzu
1 łyżka majeranku
Do podania:
sos pomidorowy