Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska
0,75 kg pomidorów
10 dag cebuli
10 dag tłuszczu
pół litra mleka
30 dag ziaren gotowanej kukurydzy
kostka rosołowa
sól, pieprz
cukier
zielenina
Posiekać cebulę, w rondlu rozpuścić tłuszcz i wrzucić do niego cebule, smażyć ją do zeszklenia. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić do rondla.
Gotować wszystko razem około 15 do 20 minut, następnie przetrzeć przez sito. Wówczas dodaćdo przecieru mleko, doprawić do smaku kostką rosołową, solą, pieprzem i cukrem.
Wsypać ziarna kukurydzy. Zagotować. Na koniec posypać zieleniną.
Forma potrawy: Zupy
1 litr wywaru z warzyw
4 duże pomidory
1 duża cebula
gałązka naci z selera
1 łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego
0,5 szkl. śmietany
1 łyżka mąki
sól
papryka
zielona pietruszka
Sałatka pomidorowa z kokardkami
Forma potrawy: Sałatki
4 pomidory
20 dag makaronu kokardki
20 dag wędzonej makreli
mała puszka groszku
0,5 pęczka koperku
łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Sałatka pomidorowa ze śmietaną
Forma potrawy: Sałatki
0,5 kg pomidorów
połowa szklanki gęstej śmietany lub jogurtu lub maślanki lub zsiadłego mleka
łyżka majonezu
5 orzechów włoskich
sól
pieprz
Forma potrawy: Zupy