MENU
ZWIŃ MENU

Zupa pomidorowa z kukurydzą

Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska

Składniki

0,75 kg pomidorów
10 dag cebuli
10 dag tłuszczu
pół litra mleka
30 dag ziaren gotowanej kukurydzy
kostka rosołowa
sól, pieprz
cukier
zielenina

Przyrządzanie

Posiekać cebulę, w rondlu rozpuścić tłuszcz i wrzucić do niego cebule, smażyć ją do zeszklenia. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić do rondla.

Gotować wszystko razem około 15 do 20 minut, następnie przetrzeć przez sito. Wówczas dodaćdo przecieru mleko, doprawić do smaku kostką rosołową, solą, pieprzem i cukrem.

Wsypać ziarna kukurydzy. Zagotować. Na koniec posypać zieleniną.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zupa pomidorowa

Forma potrawy: Zupy

1 litr wywaru z warzyw
4 duże pomidory
1 duża cebula
gałązka naci z selera
1 łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego
0,5 szkl. śmietany
1 łyżka mąki
sól
papryka
zielona pietruszka

Sałatka pomidorowa z kokardkami

Forma potrawy: Sałatki

4 pomidory
20 dag makaronu kokardki
20 dag wędzonej makreli
mała puszka groszku
0,5 pęczka koperku
łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Sałatka pomidorowa ze śmietaną

Forma potrawy: Sałatki

 
0,5 kg pomidorów
połowa szklanki gęstej śmietany lub jogurtu lub maślanki lub zsiadłego mleka
łyżka majonezu
5 orzechów włoskich
sól
pieprz
 

Zupa mleczna z kaszą

Forma potrawy: Zupy

1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku