Forma potrawy: Zupy, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 30 min.
2 ziemniaki
1 marchewka
połowa selera
kostka rosołowa
3 cebule
2 łyżki oleju
5 dag chudego boczku
sól
pieprz
100 ml śmietany
koperek
Ziemniaki, marchewkę i seler umyć, obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Zalać półtora litrem wody i gotować na małym ogniu przez około 10 minut.
Cebulę obrać, posiekaćm zeszklić na oleju, dodać do wywaru razem z kostką rosołową.
Całość gotować do czasu aż warzywa będą miękkie, następnie przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Boczek pokroić w słupki, zarumienić na suchej patelni po czym dodać do zupy.
Na końcu zupę zabielić śmietaną i ozdobić opłukanymi kawałkami koperku.
Forma potrawy: Zupy
300g marchwewki
200g białej rzodkiewki
3 pory
2 cebule
2 ziemniaki
130g wędzonego boczku
30g masła
2 listki laurowe
litr bulionu z kostki
duża szczypta tymianku
pęczek natki
Forma potrawy: Zupy
1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku
Forma potrawy: Zupy
1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15 dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5 dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania na grilla
4 banany
1 łyżka cukru
1/2 łyżki tymianku
1 łyżka siekanych orzechów
4 cienkie plastry boczku
1 łyżka cynamonu