Zupy z nabiałem oraz jajami
Kolorem zielonym zaznaczono nabiał, tłuszcze oraz jaja
900g rosołu warzywnego
75g soczewicy
2 łyżki oleju
2 marchewki
1 cebula
1 kabaczek
ząbek czosnku
1 główka kapusty pekińskiej
3 pomidory
25g tartej bułki
zielenina
150-200g zielonej soczewicy (około 3/4 szklanki)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
2 liście laurowe
1/4 łyżeczki tymianku
szczypta ostrej papryki
2 ziemniaki
sól
400g jabłek
50-100g cukru
100ml śmietany
mały kawałek cynamonu
3-4 goździki
1,5 litra wody
200g jabłek do pieczenia
4 łyżeczki surowych żurawin lub konfitur z całych jagód
70g cukru do żurawin
1,2kg filetów z dorsza
4 średnie cebule
3 strąki papryki
25dag pieczarek
6 suszonych grzybów
3 łyżki oleju sojowego
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
przyprawy do smaku:
sól
pieprz ziołowy i naturalny
curry
przyprawa do zup
1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz
150g suchej fasoli
100g wędzonego boczku
1 cebula
1 marchewka
1 pomidor
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 l wywaru z jarzyn
sól, pieprz
Grzanki:
4 kromki białej bułki
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól
250g suszonych śliwek
800ml przegotowanej, zimnej wody
250ml soku śliwkowego
100ml porto lub innego wina
6 goździków
kawałek cynamonu
2 łyżki soku cytrynowego
150ml śmietanki kremówki
cukier
orzechy włoskie, ziemne lub laskowe
300g marchwewki
200g białej rzodkiewki
3 pory
2 cebule
2 ziemniaki
130g wędzonego boczku
30g masła
2 listki laurowe
litr bulionu z kostki
duża szczypta tymianku
pęczek natki
2 l wody
25dag suszonych śliwek
50dag jabłek
cukier do smaku
cynamon
goździk
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szkl. śmietanki
Dodatki:
grzanki, bułki lub makaron nitki
1,5kg - posiekanej w pół plasterki cebuli
1/2 - kostki masła
1 - szklanka białego wytrawnego wina
sól, pieprz
10dag - startego żółtego sera
4 - pszenne grzanki
1 l - wody
szczypta startej gałki muszkatołowej
2 szklanki pokrojonych na plastry porów (tylko części białe i jasno-zielone)
1 ząbek czosnku
2 łyżki dobrej oliwy
4 szklanki kawałków dyni, najlepiej małej, nie pomarańczowej
3 szklanki rosołu
2-3 liście lubczyku lub kostka maggi
liść bobkowy
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz do smaku
0,5kg mięsa wołowego lub kiełbasy
0,5kg małych buraków
szklanka ugotowanej fasoli
włoszczyzna z kapustą
4 ziemniaki
sól, pieprz
listek laurowy
0,5 szklanki śmietany
zielenina