Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 6
2 l wody
25 dag suszonych śliwek
50 dag jabłek
cukier do smaku
cynamon
goździk
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szkl. śmietanki
Dodatki:
grzanki, bułki lub makaron nitki
Umyć suszone śliwki, namoczyć je, gotować w tej samej wodzie wraz z goździkiem, dodać cynamonu i cukru do smaku.
Nastepnie obrać i pokroić jabłka w ćwiartki, dodać je do miękkich śliwek, ugotować,
potem podprawić zawiesiną z mąki ziemniaczanej i śmietany.
Najlepiej podawać z grzankami, z bułkami lub makaronem nitki.
Zupę owocową można przed podprawieniem zawiesiną przetrzeć. Można też przetrzeć tylko jabłka, a śliwki pozostawić w całości - do wyboru.
Forma potrawy: Zupy
4 szklanki mleka
50 dag owoców jagodowych
3 żółtka
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
Forma potrawy: Zupy
Forma potrawy: Sałatki
500 g wiśni
2-3 gruszki
4-5 łyżeczek soku cytrynowego
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki likieru owocowego
2-3 łyżki likieru jajecznego (Advocat) z sokiem wiśniowym
8 makaroników orzechowych / lub wafli / lub biszkoptów
Forma potrawy: Zupy
1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15 dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5 dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz