250g suszonych śliwek
800ml przegotowanej, zimnej wody
250ml soku śliwkowego
100ml porto lub innego wina
6 goździków
kawałek cynamonu
2 łyżki soku cytrynowego
150ml śmietanki kremówki
cukier
orzechy włoskie, ziemne lub laskowe
Śliwki umyć w ciepłej wodzie. Zalać zimną, przegotowaną wodą, moczyć 2 godz.
Namoczone śliwki wlać do garnka razem z wodą, w której się moczyły, zagotować. Dodać kawałek cynamonu i goździki. Gotować na małym ogniu 15 min.
Rozgotowane śliwki przetrzeć przez sito i przelać z wywarem. Wyjąć cynamon,
goździki i pestki ze śliwek.
Przecier śliwkowy wlać do garnka. Dodać sok śliwkowy. Podgrzewać na małym
ogniu 2-3 min, ale nie doprowadzić do wrzenia. Garnek zdjąć z ognia. Wlać
porto i sok cytrynowy. Dodac cukier (jeżeli potrzeba).
Ochłodzoną w lodówce śmietankę "kremówkę" ubić z 1 łyżką cukru. Orzechy grubo
posiekać.
Na każdą porcję zupy położyć łyżkę bitej śmietany i posypać orzechami. Zupa
z suszonych śliwek podawana jest najczęściej na gorąco, ale w gorące dni jest równie smaczna na zimno.