Forma potrawy: Zupy, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 3 godz.
150 g suchej fasoli
100 g wędzonego boczku
1 cebula
1 marchewka
1 pomidor
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 l wywaru z jarzyn
sól, pieprz
Grzanki:
4 kromki białej bułki
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól
Fasolę umyć, następnie wlać do garnka pół litra zimnej, przegotowanej wody, moczyć fasolę 12 godz.
Fasolę ugotować w tej samej wodzie na małym ogniu. Po ugotowaniu nie odcedzać.
Marchewkę i cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Pomidor sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić na kawałki.
Boczek pokroić na grube plastry, podsmażyć na patelni. Po wyjęciu, pokroić w kostkę, a na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę, marchewkę i pomidora.
Do garnka z ugotowaną fasolą wlać wywar z jarzyn i zagotować. Dodać podsmażone jarzyny i sól. Gotować jeszcze kilka minut. Zupę przetrzeć przez sito.
Przygotowac grzanki:
każdą kromkę przekroić na 4 części, zrumienić w piekarniku. Gorące grzanki posmarować masłem roztartym z czosnkiem i solą.
Przetartą zupę ponownie zagotować. Doprawić czosnkiem, solą i majerankiem. Posypać skwarkami z boczku.
Podawać z przygotowanymi wcześniej grzankami.
Forma potrawy: Zupy
200 g fasoli suchej lub 300 g świeżej
300 g wędzonych żeberek wieprzowych
300 g wędzonej kiełbasy
2 średnie marchewki
1 nieduży kawałek białej rzepy
1 cebula
2 zielone papryki
1 pomidor
160 ml kwaśnej śmietany
3 łyżki smalcu
1 łyżka mąki
1 łyżeczka papryki
czosnek, liść laurowy
1 pęczek zielonej pietruszki
sól
Kluseczki (csipetke):
80 g mąki
1 jajko
sól
Forma potrawy: Zupy
1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku
Forma potrawy: Zupy
1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15 dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5 dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
60 dag wołowiny bez kości
60 dag ziemniaków
20 dag słoniny
2 dag mąki
10 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra