Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz.
400 g jabłek
50-100 g cukru
100 ml śmietany
mały kawałek cynamonu
3-4 goździki
1,5 litra wody
200 g jabłek do pieczenia
4 łyżeczki surowych żurawin lub konfitur z całych jagód
70 g cukru do żurawin
Jabłka opłukać, obrać, wyciąć z nich gniazda nasienne. Następnie tak oczyszczone jabłka pokroić w ćwiartki, zalać gorącą wodą, dodać cynamon, goździki i 50 do 100 g cukru w zależności od tego jak są kwaśne. Gotować na małym ogniu tak długo, aż jabłka całkowicie się rozgotują.
Ugotowaną zupę przetrzeć przez sito, wcześniej wyjmując cynamon i goździki. Doprawić śmietaną, wymieszać, ochłodzić i wstawić do lodówki na 2 godz.
Jabłka do pieczenia obrać. Każde jabłko przekroić na połowę, usunąć pestki. Połówki pokroić na półkoliste plasterki.
Żurawiny opłukać, sparzyć wrzątkiem, odcedzić na sicie. Włożyć do miseczki i wymieszać z 4 łyżeczkami cukru.
Na lekko natłuszczonej blasze ułożyć plasterki jabłek, posypać cukrem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, zapiec.
Przed podaniem do każdej porcji zupy dodać przypieczone jabłka i łyżeczkę żurawin.
Forma potrawy: Zupy
2 jabłka
3 szklanki soku jabłkowego
1 białko
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
2-3 łyżki rodzynek
1 łyżka soku i otarta skórka z połowy cytryny
cynamon
melisa cytrynowa
Forma potrawy: Zupy
2 duże jabłka
50 g suszonych owoców dzikiej róży
2 łyżki stołowe cukru
szczypta cynamonu
2 kromki pieczywa tostowego
0,5 l wody
Dżem z dyni z borówkami lub żurawinami
Forma potrawy: Przetwory
1 kg dyni
500 g borówek albo żurawin
750 g cukru
Forma potrawy: Przetwory
500 g dyni
500 g niesłodzonego musu jabłkowego lub jabłek
sok i skórka z 1 cytryny
1 kg cukru żelującego