Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska
4 szklanki mleka
50 dag owoców jagodowych
3 żółtka
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać parę łyżek gorącego mleka i wymieszać. Masę z żółtek wlewać do wrzącego mleka cały czas mieszając i nie dopuszczając do zagotowania.
Po 3 minutach zdjąć garnek z ognia i ostudzić, przez wstawienie do naczynia z zimną wodą. Ubijać przez chwilę trzepaczką, aby mleko się spieniło, wymieszać z oczyszczonymi i umytymi owocami, dokładnie schłodzić w lodówce.
Forma potrawy: Zupy
2 l wody
25 dag suszonych śliwek
50 dag jabłek
cukier do smaku
cynamon
goździk
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szkl. śmietanki
Dodatki:
grzanki, bułki lub makaron nitki
Forma potrawy: Napoje
1 szklanka jogurtu
pół szklanki mleka
miód do smaku
Forma potrawy: Napoje
szklanka soku z poziomek lub truskawek
szklanka soku z czarnej porzeczki
szklanka soku z winogron
szklanka mleka
cukier
Forma potrawy: Zupy