MENU
ZWIŃ MENU

Zupa mleczno-owocowa

Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska

Składniki

4 szklanki mleka
50 dag owoców jagodowych
3 żółtka
5 łyżek cukru
cukier waniliowy

Przyrządzanie

Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać parę łyżek gorącego mleka i wymieszać. Masę z żółtek wlewać do wrzącego mleka cały czas mieszając i nie dopuszczając do zagotowania.

Po 3 minutach zdjąć garnek z ognia i ostudzić, przez wstawienie do naczynia z zimną wodą. Ubijać przez chwilę trzepaczką, aby mleko się spieniło, wymieszać z oczyszczonymi i umytymi owocami, dokładnie schłodzić w lodówce.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zupa owocowa

Forma potrawy: Zupy

2 l wody
25 dag suszonych śliwek
50 dag jabłek
cukier do smaku
cynamon
goździk
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szkl. śmietanki

Dodatki:
grzanki, bułki lub makaron nitki

Napój mleczno-miodowy

Forma potrawy: Napoje

1 szklanka jogurtu
pół szklanki mleka
miód do smaku
 

Napój mleczno-owocowy

Forma potrawy: Napoje

szklanka soku z poziomek lub truskawek
szklanka soku z czarnej porzeczki
szklanka soku z winogron
szklanka mleka
cukier

Zupa mleczna z kaszą

Forma potrawy: Zupy

1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku