MENU
ZWIŃ MENU

Zupa nic z truskawkami

Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska

Składniki

35 dag truskawek
3 szklanki mleka
10 dag cukru
cukier waniliowy
cynamon
goździki
4 jajka
ryż

Przyrządzanie

Truskawki przebrać, umyć, usunąć szypułki i przetrzeć przez gęste sito, można też zmiksować.
 
Oddzielić żółtka od białek.
 
Mleko zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym, następnie zdjąć z ognia.
 
Z białek ubić sztywną pianę i nakładać łyżką na gorące mleko kulki o wielkości jajka. Obgotować porcje piany z obudwu stron, przewracając łyżką cedzakową. Ugotowaną pianę wyjąć łyżką cedzakową na półmisek.
 
Żółtka utrzeć z cukrem na białą, pulchną masę i dodać do owoców. Stopniowo połączyć z mlekiem. Dodać cynamon i goździki.
 
Zupę podawać z ryżem. Udekorować obgotowaną pianą.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zupa truskawkowo-wiśniowa czysta

Forma potrawy: Zupy

30 dag truskawek
25 dag wiśni
15 dag cukru

Mizeria z truskawkami

Forma potrawy: Sałatki

2 średnie ogórki szklarniowe
szklanka gęstej śmietany
12 dużych truskawek
sól
cukier

Zupa mleczna z kaszą

Forma potrawy: Zupy

1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku

Zupa sidorska

Forma potrawy: Zupy

1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15 dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5 dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz