Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska
35 dag truskawek
3 szklanki mleka
10 dag cukru
cukier waniliowy
cynamon
goździki
4 jajka
ryż
Truskawki przebrać, umyć, usunąć szypułki i przetrzeć przez gęste sito, można też zmiksować.
Oddzielić żółtka od białek.
Mleko zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym, następnie zdjąć z ognia.
Z białek ubić sztywną pianę i nakładać łyżką na gorące mleko kulki o wielkości jajka. Obgotować porcje piany z obudwu stron, przewracając łyżką cedzakową. Ugotowaną pianę wyjąć łyżką cedzakową na półmisek.
Żółtka utrzeć z cukrem na białą, pulchną masę i dodać do owoców. Stopniowo połączyć z mlekiem. Dodać cynamon i goździki.
Zupę podawać z ryżem. Udekorować obgotowaną pianą.
Forma potrawy: Sałatki
2 średnie ogórki szklarniowe
szklanka gęstej śmietany
12 dużych truskawek
sól
cukier
Forma potrawy: Zupy
Forma potrawy: Zupy
1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15 dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5 dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz