Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska
25 dag truskawek
15 dag poziomek
10 dag malin
10 dag cukru
3 żółtka
1 szklanka śmietany
2 szklanki białego wina
skórka cytrynowa
cukier waniliowy
Do podania:
paluszki
lub ciasto biszkoptowe
Owoce należy przebrać, wyczyścić i usunąć szypułki.
Zagotować litr wody wymieszany z cukrem i cukrem waniliowym, po czym zalać nią owoce.
Gotować przez ok. 5 min., odstawić z ognia, przetrzeć przez sito lub zmiksować.
Dodać otartą skórkę z cytryny lub ewentualnie zapach cytrynowy.
Rozmącić trzepaczką żółtka ze śmietaną i połączyć z przecierem, ale już nie gotować.
Dodać białe wino i zamrozić.
Zupę podawać z kruchymi paluszkami albo np. ciastem biszkoptowym.
Forma potrawy: Zupy
1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku
Forma potrawy: Zupy
1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15 dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5 dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
60 dag wołowiny bez kości
60 dag ziemniaków
20 dag słoniny
2 dag mąki
10 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra
Forma potrawy: Zupy
500 ml tokaju (wino)
500 ml wody
100 g cukru
100 ml śmietanki kremówki
6 żółtek
1 łyżka cukru
1/2 laski wanilii