cojemy.pl > Zupy > Zupa-krem z pieczarek

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z serem żółtym, bez cebuli, czosnku i porów

Zupa-krem z pieczarek

Formy potrawy: zupa

Składniki potrawy

20dag pieczarek
1 litr rosołu z kury
20dag ugotowanego mięsa z kurczaka
2 łyżki zielonego groszku konserwowego
2 małe cebule
4 jajka
1 łyżka sherry
6 liści sałaty
pieprz, sól, sos sojowy

Przyrządzanie

Pieczarki obrać ze skórki, zalać wrzątkiem i gotować około 15 minut. Następnie wyjąć z wody i pokroić w plasterki.

Do dużego garnka o grubym dnie wlać rosół, dodać pieczarki, pokrojne mięso z kurczaka, groszek, posiekaną cebulę, sherry oraz ubite z przyprawami jajka.

Na wierzchu ułożyć sałatę i gotować na małym ogniu pod przykryciem około godzinę.

Na koniec zupę należy zmiksować i podawać w małych miseczkach.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Groszek, Jajka, Kurczak, Pieczarki, Pieprz, Rosół, Sałata, Sojowy, sos, Sól kuchenna, Wino

Podobne przepisy

Zapiekanka z mielonego mięsa, pieczarek i pomidorów

4 duże pomidory
25dag mięsa mielonego
1 duża cebula
ząbek czosnku (niekoniecznie)
6 ugotowanych ziemniaków
15dag pieczarek
1 łyżeczka majeranku
1 jajko
4 łyżki śmietany
5dag tartego, żółtego sera
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sałatka ze szpinaku

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
Miska swieżego szpinaku, tyle, co sałatki na dwie osoby
1 gotowane na twardo jajko
2 plasterki boczku
jedna mała cebula

Sos:
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka wody, łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 ząbek czosnku
opcjonalnie kilka pieczarek
» zobacz przepis

Bigos z pieczarek

Forma potrawy: Danie główne
1/2kg pieczarek
1/2kg cebuli
1/2kg kiełbasy
1/2kg ogórków kwaszonych
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki masła roślinnego
pieprz i sól

Do podania:
ryż lub ziemniaki
» zobacz przepis

Kurczak z pieczarkami w folii

Forma potrawy: Danie główne
25dag pieczarek
3 zielone cebulki drobno posiekane
3 zmiażdżone ząbki czosnku
1/4 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki majeranku
3 łyżki stołowe czerwonego wina
1/4 szklanki rosołu z kury
2 łyżeczki soku z cytryny
2 większe piersi z kury, bez kości i skóry, podzielone na pól
4 cienkie plasterki szynki
» zobacz przepis

Sałatka pieczarkowa z oliwą

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
10dag pieczarek
cebula
jabłko
główka sałaty
sól, pieprz
1/2 szklanki oliwy
4 łyżki octu
2 łyżki wody
2 łyżeczki gęstej śmietany
2 łyżki zieleniny
» zobacz przepis

Pieczarki z orzechami

Forma potrawy: Danie główne
500g pieczarek
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
1 łyżka orzeszkow pinii lub wyłuskanych ziaren słonecznika
1 łyżka wyłuskanych orzechów włoskich, drobno posiekanych
1 łyżka rodzynków, wymoczonych w wodzie i odciśniętych
125ml śmietany
250ml białego wytrawnego wina
1 kieliszek brandy
sól, pieprz
masło do smażenia

Do podania:
ryż
» zobacz przepis

Łosoś z pieczarkami

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
Filety z łososia na 4 osoby
1/2kg pieczarek
3 łyżki posiekanego koperku (musi być go bardzo dużo)
pieprz
1/2 szklanki białego wina
masło

Do podania:
ryż
» zobacz przepis

Zapiekanka z pieczarek po prowansalsku

Forma potrawy: Zapiekane
750g pieczarek
1,5kg pomidorów
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki zieleniny
2 cebule
tymianek
bazylia
150g tartego sera żółtego
100g masła
oliwa
sól, pieprz
» zobacz przepis

Zupa pieczarkowa nr 2

Forma potrawy: Zupa
30dag pieczarek
włoszczyzna
1 łyżka tłuszczu
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżka mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany
6 pokrojonych ziemniaków
zielenina
» zobacz przepis

Pierś kurczaka z ryżem bez smażenia

Forma potrawy: Danie główne
ryż
pierś z kurczaka
łyżka masła
kilka pieczarek
połowa szklanki białego wina
pól szklanki rosołu
drobno posiekany koperek
sok cytryny
łyżka mąki
łyżka śmietanki
pieprz do smaku
» zobacz przepis

Zapiekanka z boczkiem

Forma potrawy: Śniadanie, Zapiekane
200g pieczarek
bagietka
150g chudego boczku lub bekonu
100g żółtego sera
1 łyżeczka sklarowanego masła
1/2 pęczka natki pietruszki
» zobacz przepis

Zapiekanka z pierogów

Forma potrawy: Inna potrawa, Zapiekane
2 torebki mrożonych pierogów z mięsem
25dag pieczarek
1 i 1/2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz
sok z cytryny
20dag sera żółtego
tłuszcz, bułka tarta do formy
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.