MENU
ZWIŃ MENU

Zupa tokajowa

Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 35 min.

Składniki

500 ml tokaju (wino)
500 ml wody
100 g cukru
100 ml śmietanki kremówki
6 żółtek
1 łyżka cukru
1/2 laski wanilii

Przyrządzanie

Wymieszać 500 ml tokaju z 500 ml wody, dodać wanilie i zagotować. Wanilie usunąć.

Żółtka utrzeć dokładnie z cukrem na białą pulchną masę.

Schłodzoną w lodówce śmietanę kremówkę ubić z łyżka cukru.

Utarte żółtka wlać powoli do gorącego wina, ale nie gotować.

Ubić mocno trzepaczką tak długo, aż wytworzy się gesta piana.

Gdy zupa zgęstnieje, przelać do filiżanek. Na wierzch wycisnąć bitą śmietanę w kształcie bezy i podawać.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zupa mleczna z kaszą

Forma potrawy: Zupy

1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku

Zupa sidorska

Forma potrawy: Zupy

1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15 dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5 dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz

Zupa gulaszowa

Forma potrawy: Zupy


60 dag wołowiny bez kości
60 dag ziemniaków
20 dag słoniny
2 dag mąki
10 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra

Zupa wieloowocowa czysta

Forma potrawy: Zupy

30 dag truskawek
10 dag czarnych jagód
10 dag agrestu
10 dag malin
10 dag cukru
cukier waniliowy

Do podania:
grzanki lub kluseczki