Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 35 min.
500 ml tokaju (wino)
500 ml wody
100 g cukru
100 ml śmietanki kremówki
6 żółtek
1 łyżka cukru
1/2 laski wanilii
Wymieszać 500 ml tokaju z 500 ml wody, dodać wanilie i zagotować. Wanilie usunąć.
Żółtka utrzeć dokładnie z cukrem na białą pulchną masę.
Schłodzoną w lodówce śmietanę kremówkę ubić z łyżka cukru.
Utarte żółtka wlać powoli do gorącego wina, ale nie gotować.
Ubić mocno trzepaczką tak długo, aż wytworzy się gesta piana.
Gdy zupa zgęstnieje, przelać do filiżanek. Na wierzch wycisnąć bitą śmietanę w kształcie bezy i podawać.
Forma potrawy: Zupy
1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku
Forma potrawy: Zupy
1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15 dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5 dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
60 dag wołowiny bez kości
60 dag ziemniaków
20 dag słoniny
2 dag mąki
10 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra
Forma potrawy: Zupy
30 dag truskawek
10 dag czarnych jagód
10 dag agrestu
10 dag malin
10 dag cukru
cukier waniliowy
Do podania:
grzanki lub kluseczki