Sałatki lub surówki z warzywami
Kolorem zielonym zaznaczono warzywa
20dag zielonego groszku lub groszku konserwowego z puszki
6 mandarynek
4 plastry szynki
4 łyżki majonezu
cukier
sól
0,5kg pomidorów
połowa szklanki gęstej śmietany lub jogurtu lub maślanki lub zsiadłego mleka
łyżka majonezu
5 orzechów włoskich
sól
pieprz
2 średnie ogórki szklarniowe
szklanka gęstej śmietany
12 dużych truskawek
sól
cukier
8 filetów śledziowych
litr mleka
2 żółtka
1 łyżka musztardy
2 łyżki octu
5 łyżek oleju
1 ogórek konserwowy
sól
czarny pieprz
pieprz cayenne
4-5 cebul
500g pieczonego kurczaka
2 ogórki
2 pomidory
Marynata do kurczaka:
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
1/2 łyżki octu winnego
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
2 łyżki cukru, pieprz
Marynata do ogórków:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy
3 pory (40-50 dag)
12 czarnych oliwek bez pestek
pieprz i sól
Sos:
4 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
cukier i sól
60dag marchewki
cytryna
2 kwaskowate pomarańcze
kilka kropli olejku pomarańczowego
sól
cukier puder
800g buraków ćwikłowych
2 kwaśne jabłka
60g słoniny
1/2 cytryny
1/2 łyżki mąki
2 łyżki śmietany 30%
cukier, sól
Niekoniecznie:
2 łyżki wiśni z konfitury
250–300g cukinii
3–4 łyżki śmietany
sól
2 łyżeczki cukru
sok z cytryny
Dodatkowo:
gruszki
jabłka
śliwki renklody
250g krewetek
500g małży
250g kalmarów
1 mątwa
1 mała ośmiornica
1 cebula
500g ryżu
375ml oleju
sól, pieprz
2 plasterki szynki
6 plasterków żółtego sera ostrego
olej
sól
pieprz
sos pieprzowy (keczup)
majonez
ocet winny
mała puszka tuńczyka w oleju
nieduży ogórek
pół puszki kukurydzy
150–200g dyni melonowej (zabarwionej pomarańczowo)
1 duże jabłko lub 2 mniejsze
3 łyżeczki cukru
sok z cytryny
cynamon lub wanilia
dojrzała gruszka
świeże owoce do przybrania