Formy potrawy: Sałatki, Inne potrawy, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz.
800 g buraków ćwikłowych
2 kwaśne jabłka
60 g słoniny
1/2 cytryny
1/2 łyżki mąki
2 łyżki śmietany 30%
cukier, sól
Niekoniecznie:
2 łyżki wiśni z konfitury
Buraki i jabłka umyć, obrać cienko ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Słoninę drobno pokroić, włożyć do garnka, stopić, dodać starte buraki z jabłkami, razem z sokiem, który puściły, wcisnąć sok z cytryny, dodać cukier oraz sól.
Przykryć buraki i dusić na małym ogniu przez 30 minut. Następnie dodać śmietanę wymieszaną z mąką. Dusić jeszcze 10 minut. Podawać do wołowiny lub dziczyzny.
Do purée można dodać 2 łyżki wiśni z konfitury.
Forma potrawy: Zupy
3 l. - przegotowanej wody
kromka chleba razowego
sól
1 kg - obranych i pokrojonych w plastry buraków ćwikłowych
5 - ząbków czosnku
liść laurowy
Forma potrawy: Sałatki
90g buraków
25g jabłek
5g chrzanu
5g oleju
3g cukru
kwasek cytrynowy
sól
Forma potrawy: Sałatki, Przetwory
1 kg białej kapusty
1 kg buraków
1 kg marchewki
1 kg cebuli
zalewa:
50 g oliwy
1/2 butelki octu 10%
7 szklanek wody
łyżki cukru
sól do smaku
ziele angielskie
liść laurowy
Forma potrawy: Sałatki
30 dag buraków
1 puszka białej fasoli (40 dag)
2 ogórki kwaszone (15 dag)
1 mały por
3 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego
2 łyżki natki pietruszki
cukier, sól, pieprz