Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska
0,5 kg pomidorów
połowa szklanki gęstej śmietany lub jogurtu lub maślanki lub zsiadłego mleka
łyżka majonezu
5 orzechów włoskich
sól
pieprz
Pomidory należy dokładnie umyć, pokroić na cząstki i wyciąć z nich twarde części.
Cząstki poukładać symetrycznie na płaskim talerzu, popruszyć je solą i pieprzem - ale nie za ostro.
Po zdjęciu z orzechów łupin, orzechy posiekać na drobne kawałki albo zmielić.
Majonez wymieszać ze śmietaną lub innym wybranym produktem mlecznym - polać pomidory, posypać orzechami.
Sałatka pomidorowa z kokardkami
Forma potrawy: Sałatki
4 pomidory
20 dag makaronu kokardki
20 dag wędzonej makreli
mała puszka groszku
0,5 pęczka koperku
łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku
Forma potrawy: Sałatki
1 ogórek
1 pomidor
pęczek rzodkiewek
1 cebula
sos śmietanowo-chrzanowy
liście sałaty
Forma potrawy: Sałatki