MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka pomidorowa ze śmietaną

Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska

Składniki

 
0,5 kg pomidorów
połowa szklanki gęstej śmietany lub jogurtu lub maślanki lub zsiadłego mleka
łyżka majonezu
5 orzechów włoskich
sól
pieprz
 

Przyrządzanie

 
Pomidory należy dokładnie umyć, pokroić na cząstki i wyciąć z nich twarde części.
 
Cząstki poukładać symetrycznie na płaskim talerzu, popruszyć je solą i pieprzem - ale nie za ostro.
 
Po zdjęciu z orzechów łupin, orzechy posiekać na drobne kawałki albo zmielić.
 
Majonez wymieszać ze śmietaną lub innym wybranym produktem mlecznym - polać pomidory, posypać orzechami.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka pomidorowa z kokardkami

Forma potrawy: Sałatki

4 pomidory
20 dag makaronu kokardki
20 dag wędzonej makreli
mała puszka groszku
0,5 pęczka koperku
łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Prosta sałatka z soi

Forma potrawy: Sałatki

1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku

Prosta sałatka ze śmietaną

Forma potrawy: Sałatki

1 ogórek
1 pomidor
pęczek rzodkiewek
1 cebula
sos śmietanowo-chrzanowy
liście sałaty
 

Sałatka z krewetek i ananasów

Forma potrawy: Sałatki

ilość wg. smaku:
krewetki
ananas z puszki
majonez
śmietana
sos tabasco
pieprz, sól