Forma potrawy: Sałatki, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 2 godz. 30 min.
500 g pieczonego kurczaka
2 ogórki
2 pomidory
Marynata do kurczaka:
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
1/2 łyżki octu winnego
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
2 łyżki cukru, pieprz
Marynata do ogórków:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy
Z kurczaka zdjąć skórę, wyjąć kości. Mięso pokroić na kawałki o wielkości 2 centymetrów.
Przygotować marynatę do kurczaka. Sos sojowy połączyć z octem i oliwą. Dodać imbir, cukier i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
Do salaterki włożyć pokrojonego kurczaka, zalać marynatą, wymieszać, odstawić na godzinę do lodówki.
Ogórki i pomidory pokroić na plasterki.
Przygotowac marynate do ogórków. Łyżeczkę soli rozetrzeć z łyżeczką oliwy, zalać pokrojone ogórki i rownież odstawić do lodówki na godzinę.
Przed podaniem wyjąć kurczaka z marynaty, ułożyć na środku okrągłego półmiska. Marynatę zachować. Dookoła kurczaka ułożyć na przemian ogórki i pomidory. Całość polać marynatą z kurczaka.
Kurczak, Ogórek, Pomidor, Imbir, Pieprz, Ocet, Sojowy, sos, Oliwa, Cukier, Sól kuchenna
Sałatka z wędzonego kurczaka i brzoskwini
Forma potrawy: Sałatki
mięso z 1 wędzonego udka kurczaka
1 brzoskwinia z puszki
1/2 puszki kukurydzy słodkiej
1 - 2 łyżki majonezu
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
450g mięsa z kurczaka, ugotowanego, bez skóry i pokrojonego w kostkę
225g sera ementaler pokrojonego w kostkę
425g brzoskwiń z puszki, odsączonych i pokrojonych
1 łyżka estragonu posiekanego lub 1 i 1/2 łyżeczki suszonego
3 łyżki sosu vinaigrette
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Sałatka z kurczaka, ananasa i kiełków
Forma potrawy: Sałatki
2 piersi z kurczaka
puszka ananasa
puszka kiełków sojowych
puszka kukurydzy
Sos:
2 łyżki majonezu
łyżka miodu
sok z połowy cytryny
Forma potrawy: Sałatki
mała główka sałaty
połowa główki sałaty karbowanej
duża cykoria
pół strąka czerwonej i żółtej papryki
kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji
Sos:
0,33 szklanki soku pomidorowego
5 łyżek oliwy
5 łyżek sosu sojowego
łyżka octu winnego
2 łyżki startego imbiru
łyżka cukru