MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka z kurczaka o smaku imbirowym

Forma potrawy: Sałatki, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 2 godz. 30 min.

Składniki


500 g pieczonego kurczaka
2 ogórki
2 pomidory
 
Marynata do kurczaka:
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
1/2 łyżki octu winnego
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
2 łyżki cukru, pieprz
 
Marynata do ogórków:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy

Przyrządzanie


Z kurczaka zdjąć skórę, wyjąć kości. Mięso pokroić na kawałki o wielkości 2 centymetrów.
 
Przygotować marynatę do kurczaka. Sos sojowy połączyć z octem i oliwą. Dodać imbir, cukier i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
 
Do salaterki włożyć pokrojonego kurczaka, zalać marynatą, wymieszać, odstawić na godzinę do lodówki.
 
Ogórki i pomidory pokroić na plasterki.
 
Przygotowac marynate do ogórków. Łyżeczkę soli rozetrzeć z łyżeczką oliwy, zalać pokrojone ogórki i rownież odstawić do lodówki na godzinę.
 
Przed podaniem wyjąć kurczaka z marynaty, ułożyć na środku okrągłego półmiska. Marynatę zachować. Dookoła kurczaka ułożyć na przemian ogórki i pomidory. Całość polać marynatą z kurczaka.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka z wędzonego kurczaka i brzoskwini

Forma potrawy: Sałatki

mięso z 1 wędzonego udka kurczaka
1 brzoskwinia z puszki
1/2 puszki kukurydzy słodkiej
1 - 2 łyżki majonezu

Letnia sałatka z kurczaka

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki

450g mięsa z kurczaka, ugotowanego, bez skóry i pokrojonego w kostkę
225g sera ementaler pokrojonego w kostkę
425g brzoskwiń z puszki, odsączonych i pokrojonych
1 łyżka estragonu posiekanego lub 1 i 1/2 łyżeczki suszonego
3 łyżki sosu vinaigrette
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Sałatka z kurczaka, ananasa i kiełków

Forma potrawy: Sałatki

 
2 piersi z kurczaka
puszka ananasa
puszka kiełków sojowych
puszka kukurydzy
 
Sos:
2 łyżki majonezu
łyżka miodu
sok z połowy cytryny
 

Sałatka z imbirowym sosem

Forma potrawy: Sałatki

mała główka sałaty
połowa główki sałaty karbowanej
duża cykoria
pół strąka czerwonej i żółtej papryki
kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji
 
Sos:
0,33 szklanki soku pomidorowego
5 łyżek oliwy
5 łyżek sosu sojowego
łyżka octu winnego
2 łyżki startego imbiru
łyżka cukru