Forma potrawy: Sałatki
20 dag zielonego groszku lub groszku konserwowego z puszki
6 mandarynek
4 plastry szynki
4 łyżki majonezu
cukier
sól
Mandarynki umyć, obrać ze skórki i podzielić na cząstki (komory). Każdą komorę przekroić na połowę.
Świeży zielony groszek należy ugotować w osolonej i lekko ocukrzonej wodzie. Groszku konserwowego nie trzeba gotować. Groszek osączyć na sitku z wody lub z zalewy z puszki.
Szynkę pokroić w kostkę, wymieszać razem z mandarynkami i gorszkiem w misce.
Polać majonezem, dodać szczyptę cukru, posolić do smaku i ponownie dokładnie wymieszać.
Forma potrawy: Sałatki
2-3 szklanki ugotowanego ryżu
1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
1 mała cebula
szczypiorek
3 kiwi
2 jabłka
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany
sól i pieprz
sok cytrynowy
Forma potrawy: Sałatki
4 plasterki polędwicy z indyka
2 plasterki żółtego sera ostrego
olej
sól
ketchup
majonez
ocet winny
pół papryki
nieduży ogórek surowy
pół puszki groszku
papryka ostra w proszku
Sałatka kukurydziana z tuńczykiem
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
puszka kukurydzy
puszka groszku
20-25 dag miękkiego sera żółtego
majonez
puszka tuńczyka w sosie własnym
Forma potrawy: Sałatki
pół puszki zielonego groszku
pętko cienkiej nie za tłustej kiełbasy
10 dag sera żółtego wędzonego
2 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu
pieprz, papryka
natka pietruszki