MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, owoce zostały zaznaczony na zielono

Sałatka baby jagi

Forma potrawy: Sałatki

200 g filetów śledziowych w zalewie octowej
100 g konserwowych buraków
100 g ogórków konserwowych
2 ziemniaki ugotowane ze skórką (150 g)
2 jabłka
1 mała cebula
50 g majonezu (np. Kieleckiego)
4 łyżki jogurtu
koperek do przybrania

Sałatki z owoców » zobacz przepis

Surówka marchewkowo-chrzanowa

Forma potrawy: Sałatki

40 dag marchewki
100 ml śmietany
15 dag jabłek
4 dag chrzanu
zielenina
sól
sok z cytryny

Sałatki z owoców » zobacz przepis

Surówka z buraczków

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki

20 dag buraków
10 dag jabłek
1 łyżka startego chrzanu
1/4 szklanki jogurtu
sok z cytryny
ocet
sól

Sałatki z owoców » zobacz przepis

Sałatka z ziołowym kurczakiem

Forma potrawy: Sałatki

1 pierś kurczaka (25 dag)
2 pomarańcze (35 dag)
1 grejpfrut (35 dag)
2 cykorie (30 dag)
sałata lollo rosso
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej świerzej lub mrożonej bazylii
2 łyżki oliwy
2 łyżeczka utłuczonego czarnego pieprzu
sól

Sałatki z owoców » zobacz przepis

Wiosenna sałatka

Forma potrawy: Sałatki

Sałatka:
sałata strzępiasta
pęczek rzodkiewek
4 jaja
ogórek świeży
1 cebula (10 dag)
1 pęczek szczypiorku
4 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz

Sos I
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka musztardy stołowej
cukier, sól, pieprz

Sos II
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy lub chrzanu
1 łyżka kaparów
sól, pieprz

Sałatki z owoców » zobacz przepis

Sałatka z cykorią

Forma potrawy: Sałatki

25 dag cykorii
kwaśne jabłko
kwaszony ogórek
15 dag kiełbasy szynkowej
pół szklanki groszku konserwowego
3 łyżki majonezu
sól, cukier
łyżka grubo posiekanego szczypiorku
papryka lub pomidor do dekoracji

Sałatki z owoców » zobacz przepis

Surówka z kalarepy

Forma potrawy: Sałatki

3-4 szt. kalarepy
2 jabłka
1 kwaszony ogórek
4 łyżki oleju
1/2 butelki jogurtu lub kefiru
sól
cukier
zielenina

Sałatki z owoców » zobacz przepis

Sałatka śledziowa z koperkiem

Forma potrawy: Sałatki

 
25 dag marynowanych śledzi z cebulą
1 zielony ogórek
1 ugotowany kartofel
1 jabłko
2 jaja ugotowane na twardo
1/2 pęczka koperku
 
Sos:
3 łyżki oliwy
3 łyżki soku cytrynowego
100 ml białego wina
3 łyżki musztardy
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz
 

Sałatki z owoców » zobacz przepis