Formy potrawy: Sałatki, Dania główne, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 45 min.
200 g kiełków soi
200 g szpinaku
1 mały ananas
1 ogórek
100 g serka sojowego tofu
2 owoce mango
4 łyżki soku cytrynowego
Sos:
200 g smażonych orzeszków ziemnych
5 swieżych czerwonych papryczek chilli
4 łyżki pasty krewetkowej
2 łyżki brązowego cukru
10 łyżek soku cytrynowego
150 ml wody
1 łyżeczka soli
Kiełki umyć, zalać wrzątkiem i odcedzić.
Szpinak umyć, zalać wrzątkiem i odstawić na minutę. Odcedzić.
Ananas i ogórek obrać, pokroić na plasterki.
Serek tofu pokroić na paseczki lub w kostkę. Mango obrać i drobno pokroić.
Kiełki, szpinak, ananas, ogorek, serek tofu oraz mango ułożyć oddzielnie na jednym, dużym półmisku.
Przygotowac sos: orzeszki rozetrzeć w mozdzierzu na gładką pastę. Papryczki zalać wodą i odstawić na 15 min. Przełożyć do moździerza i utrzeć. Dodać pastę krewetkową, sól, cukier, sok cytrynowy i wodę. Wymieszać.
Do każdej miseczki włożyć po łyżce przygotowanych owoców i jarzyn z dużego półmiska. Polać niewielką ilością soku cytrynowego. Dodać 1-2 łyżki sosu i od razu podawać.
Danie może być traktowane jako sałatka lub jako wegetariańskie danie główne.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane
1 kg szpinaku
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
200 g utartego ementalera
1 łyżka masła
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kg szpinaku świeżego
3/4 szklanki mleka
1 łyżka mąki
1 szklanka tartego żółtego sera
1 łyżka masła
Forma potrawy: Dania główne
4 łyżki oleju
1 cebula duża, pokrojona
450g liści szpinaku, mrożonych
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminku
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
50g świeżego imbiru, startego
4 ząbki czosnku, rozgniecione
4 strączki kardamonu, rozgniecione, lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
300ml bulionu drobiowego
8 jajek, ugotowanych na twardo
2 łyżki pokrojonych liści kolendry lub pietruszki
Syryjski żur z soczewicy i szpinaku
Forma potrawy: Zupy
200 g soczewicy
pół litra zimnej wody
2 cebule
olej
50 g szpinaku
sok z jednej cytryny
sól, pieprz
zielenina