4 śliwki
2 kwaśne jabłka
2 banany
2 gruszki
1 pomarańcza
1 łyżka soku cytrynowego
Sos majonezowo-imbirowy:
100g majonezu
25ml koniaku
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soku cytrynowego
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
biały pieprz
Wszystkie owoce należy dokładnie umyć i obrać.
Śliwki przeciąć na połowę i wyjąć pestki.
Jabłka i gruszki pokroić na ósemki, banany na plasterki, pomarańcze na kawałki.
Pokrojone jabłka, gruszki i banany skropić sokiem cytrynowym, po to aby nie ściemniały.
Przygotowac sos: rozetrzeć dokładnie cukier z pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Dodać sok cytrynowy, majonez i koniak. Dobrze wymieszać.
Owoce przełożyć do salaterki, zalać sosem. Najlepiej przygotować sałatkę tuż przed podaniem. Można podawać do cielęciny i drobiu.