Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska
300 g miąższu dyni
100 g śliwek węgierek
200 g winogron
2 jabłka
50 g orzechów włoskich
świeża melisa lub mięta
miód
Z małej dyni ściąć wieczko, ostrożnie wydrążyć pestki i miąższ, pustą skorupę odstawić w chłodne miejsce (do lodówki).
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, tak samo pokroić ok. 300 g miąższu dyni, winogrona i pozbawione pestek śliwki.
Wszystko dokładnie wymieszać, posłodzić miodem, przykryć i odstawić na 20 minut.
Następnie dodać świeże liście melisy lub mięty i przełożyć sałatkę do schłodzonej dyni.
Przed podaniem posypać orzechami włoskimi lub uprażonymi pestkami z dyni.
Forma potrawy: Sałatki
500 g wiśni
2-3 gruszki
4-5 łyżeczek soku cytrynowego
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki likieru owocowego
2-3 łyżki likieru jajecznego (Advocat) z sokiem wiśniowym
8 makaroników orzechowych / lub wafli / lub biszkoptów
Forma potrawy: Sałatki
3–4 jabłka
200–300 g dyni
1/2 szklanki majonezu
1 łyżka musztardy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sok z cytryny, cukier, sól
Forma potrawy: Sałatki
2 pomarańcze (słodkie)
10 ciemnych winogron
jabłko
kiwi
sok z cytryny
3 łyżki naturalnego miodu płynnego
pół kieliszka wina białego wytrawnego
Sałatka owocowa w sosie majonezowo-imbirowym
Forma potrawy: Sałatki
4 śliwki
2 kwaśne jabłka
2 banany
2 gruszki
1 pomarańcza
1 łyżka soku cytrynowego
Sos majonezowo-imbirowy:
100 g majonezu
25 ml koniaku
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soku cytrynowego
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
biały pieprz