1/2 arbuza
1/2 melona
5 brzoskwiń
3 gruszki
200 g czarnych winogron
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
75 ml brandy
Wszystkie owoce dokładnie umyć.
Z arbuza i melona usunąć pestki. Z miąższu wyciąć kulki łyżeczka paryską.
Łyżką stołową wyrównać wnętrze arbuza uważając, aby nie uszkodzić brzegów i skóry, gdyż łupina arbuza będzie służyć za miskę do sałatki.
Obrać brzoskwinie i gruszki. Usunąć z nich pestki. Łyżeczką paryską wyciąć kulki.
Do dużej miski wycisnąć sok z 1/2 cytryny, dodać 2 łyżki cukru i 75 ml brandy. Włożyć kulki z owoców i winogrona. Delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Przed podaniem przełożyć owoce do wydrążonego arbuza.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
450g mięsa z kurczaka, ugotowanego, bez skóry i pokrojonego w kostkę
225g sera ementaler pokrojonego w kostkę
425g brzoskwiń z puszki, odsączonych i pokrojonych
1 łyżka estragonu posiekanego lub 1 i 1/2 łyżeczki suszonego
3 łyżki sosu vinaigrette
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
25 dag makaronu w kokardki
3-4 marchewki
20 dag melona
główka sałaty
10 dag wędzonego schabu
2 łyżki pestek dyni
15 dag jogurtu
2 łyżki majonezu
sok z połowy cytryny
Forma potrawy: Zupy
3 l. - przegotowanej wody
kromka chleba razowego
sól
1 kg - obranych i pokrojonych w plastry buraków ćwikłowych
5 - ząbków czosnku
liść laurowy
Forma potrawy: Desery
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
4 serki homogenizowane waniliowe
200 ml śmietany kremówki ( 30-36%)
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki Żelatyny spożywczej
1 Galaretka o smaku truskawkowym
1 jabłko
kawałek arbuza