3 kiwi
1 mango
2 banany
1 grejpfrut czerwony
100g winogron bezpestkowych
4 plastry ananasa z puszki
1 puszka mandarynek
1 puszka litchis (owoc z Chin i Indii)
10 czereśni bez pestek
1 łyżka soku cytrynowego
sok z 2 pomarańcz
1 kawałek imbiru kandyzowanego
75ml ginu
kilka gałązek świeżej mięty
Swieże owoce starannie umyć. Kiwi i mango obrać, pokroić na kawałki. Grejpfruta obrać, wyciąć cząstki. Banany obrać, pokroić na plasterki, skropić sokiem cytrynowym, by nie ściemniały.
Plastry ananasa pokroić na 6 kawałków. Mandarynki i litchis osączyć na sicie z syropu. Imbir drobno posiekać. Z pomarańczy wycisnąć sok.
Wszystkie pokrojone owoce włożyć do dużej miski, dodać owoce z syropu, winogrona, czereśnie, posiekany imbir i sok z pomarańcz. Wymieszać, zalac ginem. Wstawić do lodowki na 2-3 godziny.
Przed podaniem przełożyć do salaterki lub pucharków. Przybrać listkami mięty. Sałatkę można podawać z bezami.