1 ugotowany kurczak
1 świeży ananas
2 łodygi selera naciowego
50g orzechów włoskich
1 brzoskwinia
Sos:
250g majonezu
250ml kwaśnej śmietany
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
sól, pieprz
Z ugotowanego kurczaka wyjąć kości, zdjąć skórę, mięso pokroić w kostkę.
Ananas, cytrynę i łodygi selera dokładnie umyć. Seler pokroić w kostkę.
Ananas przekroić wzdłuż (łącznie z "czuprynką"). Miąższ wyjąć ostrożnie, by nie uszkodzić skórki, następnie pokroić go w dużą kostkę.
Wycisnąć sok z cytryny. Zetrzeć wierzchnią warstwę skórki.
Przygotować sos. Do majonezu dodać śmietanę, startą skórkę z cytryny, sok cytrynowy, sól i pieprz.
Do dużej miski włożyć pokrojonego kurczaka, ananas i selery. Zalać sosem i wymieszać.
Przed podaniem przełożyć sałatkę do wydrążonych połówek ananasa, przybrać połówkami orzechów i brzoskwini.