Przepisy z cukrem
Kolorem zielonym zaznaczono cukier
2 brzoskwinie
8 śliwek
1 gruszka
150g jeżyn
150g malin
sok z 1/2 cytryny
50ml koniaku lub śliwowicy
2 łyżki cukru pudru
Do podania:
biszkopty
Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
sól
Galaretka:
1kg śliwek
150g cukru pudru
20g żelatyny
50ml likieru śliwkowego lub śliwowicy
50g dżemu śliwkowego
duże, kruche jabłka jednakowej wielkości
lukier
wanilia
migdały
likier, rum lub koniak
Sos winny:
2 żółtka
2 białka
100g cukru
20g mączki kukurydzianej
250ml białego wina
fasolka szparagowa
ząbek czosnku na 1 słoik
gałązka kopru na 1 słoik
ocet
1 łyżeczka cukru i 1/2 łyżeczki soli na każdą szklankę octu
opcjonalnie czerwona papryka
1kg polędwicy wołowej lub rostbefu
1 łyżka oleju do smażenia
1 marchew pokrojona w "kwiatuszki" do przybrania
Marynata:
4 cebulki dymki
3 ząbki czosnku
1 duże jabłko
1 duża gruszka
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki ziarna sezamowego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry
2 łyżki oleju sezamowego
sól, pieprz
3 jabłka
1 pudełko serka homogenizowanego
1 łyżka curry w proszku
1 łyżeczka cukru
sól
laska wanilii
5 żółtek
0,5 l kremówki
kilka łyżek cukru
Ciasto:
25dag mąki
pół kostki masła
jajko
żółtko
1,5 łyżki cukru pudru
szczypta soli
Nadzienie:
1kg jabłek
10dag masła
5dag cukru
Polewa:
2 łyżki cukru
jajo
100ml 12% śmietanki
aromat waniliowy
25dag przecieru truskawkowego
15dag czarnych jagód
1 litr kefiru
8-10dag cukru
cukier waniliowy
grzanki
4 szklanki mleka
50dag owoców jagodowych
3 żółtka
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
15dag truskawek
2 jajka
łyżka masła
łyżka cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
łyżeczka cukru waniliowego
cukier puder
trochę likieru kokosowego
40dag agrestu
20dag truskawek
2 szklanki wody
20dag cukru
2dag żelatyny