MENU
ZWIŃ MENU

Truskawki w galaretce agrestowej

Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska

Składniki

40 dag agrestu
20 dag truskawek
2 szklanki wody
20 dag cukru
2 dag żelatyny

Przyrządzanie

Agrest przebrać, umyć, zalać wodą i rozgotować: Gdy będzie miękki, zestawić z ognia, włożyć do lnianego woreczka, wycisnąć sok i osłodzić.

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuścić w części gorącego soku. Dodać resztę soku.

Truskawki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki. Ułożyć w szklanych kompotierkach i zalać przestudzonym sokiem z żelatyną. Odstawić do zastygnięcia.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Tarta truskawkowa

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
szklanka mąki
2 żółtka
3 łyżki cukru
10 dkg masła
sól

Nadzienie truskawkowe:
4 żółtka
truskawki
300 ml kremówki
13 dkg cukru
zapach waniliowy
galaretka porzeczkowa

Truskawki smażone w cieście

Forma potrawy: Ciasta, Desery

20 dag mąki
1 szklanka zsiadłego mleka
szczypta soli
5 dag cukru
3 jajka
60 dag truskawek
tłuszcz do smażenia
cukier
cukier waniliowy

Truskawkowy specjał

Forma potrawy: Desery

225g mrożonych truskawek
4 łyżki likieru pomarańczowego
1/2 litra lodów waniliowych
świeże truskawki do przybrania (niekoniecznie)

Truskawki w sosie waniliowym

Forma potrawy: Desery

20 dag truskawek
3/4 szklanki mleka
czubata łyżeczka mąki pszennej
15 kropli esencji waniliowej
łyżeczka cukru