cojemy.pl > Desery > Truskawki w galaretce agrestowej

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z ryżem i śmietaną, ale bez soli i cebuli

Truskawki w galaretce agrestowej

Formy potrawy: deser, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

40dag agrestu
20dag truskawek
2 szklanki wody
20dag cukru
2dag żelatyny

Przyrządzanie

Agrest przebrać, umyć, zalać wodą i rozgotować: Gdy będzie miękki, zestawić z ognia, włożyć do lnianego woreczka, wycisnąć sok i osłodzić.

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuścić w części gorącego soku. Dodać resztę soku.

Truskawki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki. Ułożyć w szklanych kompotierkach i zalać przestudzonym sokiem z żelatyną. Odstawić do zastygnięcia.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Agrest, Cukier, Truskawki i poziomki, Żelatyna

Podobne przepisy

Tarta truskawkowa

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
szklanka mąki
2 żółtka
3 łyżki cukru
10 dkg masła
sól
Nadzienie truskawkowe:
4 żółtka
truskawki
300ml kremówki
13 dkg cukru
zapach waniliowy
galaretka porzeczkowa
» zobacz przepis

Truskawki smażone w cieście

Forma potrawy: Deser, Ciasto
20dag mąki
1 szklanka zsiadłego mleka
szczypta soli
5dag cukru
3 jajka
60dag truskawek
tłuszcz do smażenia
cukier
cukier waniliowy
» zobacz przepis

Truskawki w kremie z twarogu

Forma potrawy: Deser
50dag truskawek
20dag tłustego twarożku
10dag cukru
2 jajka
7dag śmietany kremówki
1dag żelatyny
cukier waniliowy
» zobacz przepis

Truskawkowy specjał

Forma potrawy: Deser
225g mrożonych truskawek
4 łyżki likieru pomarańczowego
1/2 litra lodów waniliowych
świeże truskawki do przybrania (niekoniecznie)
» zobacz przepis

Galaretka z truskawkami i rabarbarem

Forma potrawy: Deser
30dag rabarbaru
30dag truskawek (mogą być mrożone)
1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina
1/3 szklanki likieru z czarnych porzeczek
6 łyżeczek cukru
6 łyżeczek żelatyny
» zobacz przepis

Twarożek wiosenny

Forma potrawy: Kolacja, Deser
30dag twarożku
1 szklanka śmietany
25dag poziomek lub truskawek
10dag cukru
cukier waniliowy
» zobacz przepis

Napój chłodzący z truskawek

Forma potrawy: Drink lub koktajl alkoholowy, Napój
50dag truskawek
10dag cukru
1 szklanka wina białego półsłodkiego
» zobacz przepis

Makaron zapiekany z truskawkami

Forma potrawy: Zapiekane, Kolacja, Danie główne
Ciasto:
20-25dag mąki
2 jajka
sól
2dag tłuszczu do wysmarowania rondla
2dag bułki tartej

Nadzienie:
70dag truskawek
5-10dag cukru
8dag masła lub margaryny
5dag cukru pudru
cukier waniliowy
cynamon
ewentualnie rodzynki
» zobacz przepis

Truskawki w sosie waniliowym

Forma potrawy: Deser
20dag truskawek
3/4 szklanki mleka
czubata łyżeczka mąki pszennej
15 kropli esencji waniliowej
łyżeczka cukru
» zobacz przepis

Szybki torcik truskawkowy

Forma potrawy: Deser
50dag truskawek
35dag gotowych małych bez
1 szklanka śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka żelatyny
15dag cukru
» zobacz przepis

Tort serowy z truskawkami lub poziomkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
20dag mąki
8dag cukru
8dag masła lub margaryny
1 jajko
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
tłuszcz do formy

Masa serowa:
75dag twarogu
20dag cukru
szczypta soli
zapach cytrynowy do ciast
1 budyń waniliowy
2 szklanki mleka
2dag cukru
2 jajka
50dag truskawek lub poziomek
» zobacz przepis

Napój truskawkowy z wermutem

Forma potrawy: Drink lub koktajl alkoholowy, Napój, Deser
35dag truskawek
10dag cukru
1 szklanka wermutu
2 szklanki wody sodowej
lody konsumpcyjne
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.