MENU
ZWIŃ MENU

Omlet z wiórkami kokosowymi

Formy potrawy: Dania główne, Śniadania, potrawa wegetariańska

Składniki

15 dag truskawek
2 jajka
łyżka masła
łyżka cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
łyżeczka cukru waniliowego
cukier puder
trochę likieru kokosowego

Przyrządzanie

Białka ubić z cukrem. Połączyć z żółtkami. Wiórki kokosowe podprażyć na złoty kolor. Połowę dodać do masy jajecznej.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, usmażyć omlet. Truskawki umyć, usunąć szypułki, większe owoce pokroić, wymieszać z cukrem waniliowym i ewentualnie likierem kokosowym.

Owocami przełożyć omlet, posypać resztą wiórków kokosowych i cukrem pudrem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Egipski koktajl z mango

Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe

2 owoce mango
1 litr jogurtu naturalnego
szczypta kardamonu
płatki migdałowe
lub wiórki kokosowe
lub posiekane orzechy

Lody jogurtowe

Forma potrawy: Desery


6 żółtek
3 szklanki jogurtu naturalnego
10 dag cukru
0,5 kg owoców sezonowych (malin, truskawek, czarnych porzeczek, czarnych jagód)
wiórki kokosowe do przybrania

Ciasto z wiórkami kokosowymi

Forma potrawy: Ciasta

 
2 jajka
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
1 szkl. kwaśnej śmietany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 
masa kokosowa:
 
1/2 kostki tłuszczu (12,5 dag)
1/2 szkl. cukru
8 łyżek wiórków kokosowych
 
 

Budyń kokosowy zapiekany

Forma potrawy: Desery

4 łyżki bułki tartej
2 łyżki cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
skórka z cytryny
1 i 1/2 szklanki mleka
1 łyżka masła
2 jaja
1 łyżka cukru do piany