Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 5, czas przygotowania: 4 godz. 30 min.
1 kg polędwicy wołowej lub rostbefu
1 łyżka oleju do smażenia
1 marchew pokrojona w "kwiatuszki" do przybrania
Marynata:
4 cebulki dymki
3 ząbki czosnku
1 duże jabłko
1 duża gruszka
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki ziarna sezamowego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry
2 łyżki oleju sezamowego
sól, pieprz
Mięso pokroić w plastry o grubości 1 cm., a następnie w kwadraty o boku 3 cm.
Jabłko i gruszkę obrać i utrzeć na tarce. Cebulki i czosnek obrać i bardzo
drobno posiekać.
Dodać pozostałe składniki marynaty i starannie wymieszać.
Mięso wymieszać z marynatą. Marynować w temperaturze pokojowej przez 3 godz.
Mięso wraz z marynatą zasmażyć, ciągle mieszając, na 1 łyżce silnie rozgrzanego oleju, przez 5 min.
Wyłożyć na głęboki półmisek, przybrać "kwiatuszkami" marchwi i listkami zielonej pietruszki.
Potrawa powinna być bardzo gorąca.
Forma potrawy: Sałatki
1 pierś kurczaka (25 dag)
2 pomarańcze (35 dag)
1 grejpfrut (35 dag)
2 cykorie (30 dag)
sałata lollo rosso
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej świerzej lub mrożonej bazylii
2 łyżki oliwy
2 łyżeczka utłuczonego czarnego pieprzu
sól
Forma potrawy: Dania główne
80 dag chudej wołowiny
sól, pieprz
cebula
2 łyżki oleju
garść suszonych grzybów
Zapiekanka z kurczaka i makaronu
Forma potrawy: Zapiekane
15 dag makaronu (np.: rurki, muszelki)
1/2 kurczaka gotowanego lub pieczonego (50 dag)
1 szklanka śmietany
1/2 szklanki mleka
5 plastrów ananasa z puszki
2 mandarynki
4 łyżki rodzynek
1 jajko
1 łyżka masła
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki łagodnej przyprawy curry
1 łyżka natki pietruszki
sól,
pieprz
Forma potrawy: Dania główne
pół kg wołowiny
25 dkg papryki
pól kg pomidorów
4 cebule
10 dkg tłuszczu
zielona pietruszka
koperek
suszona bazylia
cząber
sól, pieprz