cojemy.pl > Desery > Owoce lodowe

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta z serem białym bez jajek

Owoce lodowe

Formy potrawy: deser, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 3 godz. 20 min.

Składniki potrawy

2 brzoskwinie
8 śliwek
1 gruszka
150g jeżyn
150g malin
sok z 1/2 cytryny
50ml koniaku lub śliwowicy
2 łyżki cukru pudru

Do podania:
biszkopty

Przyrządzanie

Maliny i jeżyny opłukac pod bieżącą wodą, następnie osuszyć na sicie. Brzoskwinie
umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i wypestkować. Śliwki umyć, osuszyć,
przekroić na pół, wypestkować. Gruszki umyć, obrać, pokroić wzdłuż na 6
części i usunąć z nich gniazda nasienne.

Owoce ułożyć na talerzu, skropić sokiem cytrynowym, następnie koniakiem lub
wybraną wódką owocową. Posypać cukrem pudrem i wstawić na 3 godziny do lodówki.

Podawać zimne, z biszkoptami.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Biszkopt, biszkopty, Brzoskwinie, Cukier, Cytryna, Gruszki, Koniak, Maliny i jeżyny, Śliwki, Śliwowica

Podobne przepisy

Orientalna sałatka owocowa

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
3 kiwi
1 mango
2 banany
1 grejpfrut czerwony
100g winogron bezpestkowych
4 plastry ananasa z puszki
1 puszka mandarynek
1 puszka litchis (owoc z Chin i Indii)
10 czereśni bez pestek
1 łyżka soku cytrynowego
sok z 2 pomarańcz
1 kawałek imbiru kandyzowanego
75ml ginu
kilka gałązek świeżej mięty
» zobacz przepis

Tort owocowy na biszkopcie

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Ciasto biszkoptowe:
8 jaj
20dag (niepełna szklanka) cukru
25dag (1 1/4 szklanki) mąki
starta skórka z cytryny
tłuszcz do tortownicy
Masa:
50dag masła lub margaryny
6 jaj
40dag (1 2/3 szklanki) cukru
25dag owoców, kilka kropli esencji cytrynowej
Do dekoracji/podania:
15dag różnych owoców (np.: truskawki, maliny, poziomki, porzeczki, jagody, wiśnie, czereśnie, jabłka, agrest, gruszki, mandarynki etc.)
herbata lub poncz
» zobacz przepis

Czereśnie kandyzowane

Forma potrawy: Przetwór
1kg czereśni
1kg cukru
pół łyżeczki kwasu cytrynowego
lub 2 łyżki soku z cytryny
» zobacz przepis

Zapiekanka z kaszy manny i owoców z sosem poziomkowym

Forma potrawy: Zapiekane
25dag kaszy manny
2 1/2 szklanki mleka
4dag masła lub margaryny
35dag poziomek
25dag malin
28dag cukru
2 jajka
bułka tarta
cynamon
cukier waniliowy
szczypta soli
tłuszcz do formy

Sos poziomkowy:
28dag poziomek lub truskawek
2 żółtka
1 1/3 szklanki mleka
2dag mąki ziemniaczanej
5-6dag cukru
» zobacz przepis

Pasztet z cielęciny

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
1,5kg cielęciny
500g boczku
300g wątróbki cielęcej
4 suszone grzyby
1 cebula
100g słoniny
7 jaj
2 bułeczki
50ml malagi lub innego aromatycznego wina
250ml bulionu
7g żelatyny
liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie
tłuszcz do smarowania formy
gałka muszkatołowa

Do dekoracji:
kiść winogron, brzoskwinia, gruszka, owoce leśne

Do podania:
żurawina
» zobacz przepis

Zupa wieloowocowa czysta

Forma potrawy: Zupa
30dag truskawek
10dag czarnych jagód
10dag agrestu
10dag malin
10dag cukru
cukier waniliowy

Do podania:
grzanki lub kluseczki
» zobacz przepis

Sernik na zimno z owocami i galaretką

Forma potrawy: Ciasto
1/2kg tłustego sera białego
3 jaja
30dag (1 1/2 szklanki) cukru pudru
5dag masła
1 paczka galaretki
30dag owoców jagodowych (świeżych, mrożonych lub z przetworów)
1 paczka herbatników
» zobacz przepis

Mango daiquiri

Forma potrawy: Drink lub koktajl alkoholowy, Napój
1 dojrzały owoc mango (lub banana/papai/melona)
60g lekkiego rumu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżeczki kruszonego lodu
do przybrania listek cytryny
kawałek owocu mango
świeże kwiaty
kruszony lod
» zobacz przepis

Truskawkowy przecier z całymi owocami

Forma potrawy: Przetwór
2kg truskawek
20-30dag cukru
» zobacz przepis

Tutti-frutti

Forma potrawy: Deser
2 jabłka
2 gruszki
szklanka agrestu
szklanka wiśni
szklanka cukru
1/2 l mleka
cukier waniliowy
4 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka masła
kawałek cynamonu
2-3 goździki
» zobacz przepis

Napój truskawkowy

Forma potrawy: Napój
50dag truskawek lub poziomek
około pół litra wody mineralnej
8dag cukru
» zobacz przepis

Owoce w sosie toffi

Forma potrawy: Deser
359g mrożonych malin
459g odsączonych przepołowionych moreli z puszki
300ml śmietanki kremówki lub bitej śmietany
6 łyżek brunatnego cukru

Do przybrania opcjonalnie:
gałązki mięty
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.