Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 3 godz. 20 min.
2 brzoskwinie
8 śliwek
1 gruszka
150 g jeżyn
150 g malin
sok z 1/2 cytryny
50 ml koniaku lub śliwowicy
2 łyżki cukru pudru
Do podania:
biszkopty
Maliny i jeżyny opłukac pod bieżącą wodą, następnie osuszyć na sicie. Brzoskwinie
umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i wypestkować. Śliwki umyć, osuszyć,
przekroić na pół, wypestkować. Gruszki umyć, obrać, pokroić wzdłuż na 6
części i usunąć z nich gniazda nasienne.
Owoce ułożyć na talerzu, skropić sokiem cytrynowym, następnie koniakiem lub
wybraną wódką owocową. Posypać cukrem pudrem i wstawić na 3 godziny do lodówki.
Podawać zimne, z biszkoptami.
Forma potrawy: Zupy
30 dag truskawek
10 dag czarnych jagód
10 dag agrestu
10 dag malin
10 dag cukru
cukier waniliowy
Do podania:
grzanki lub kluseczki
Forma potrawy: Przetwory
1 kg czereśni
1 kg cukru
pół łyżeczki kwasu cytrynowego
lub 2 łyżki soku z cytryny
Truskawkowy przecier z całymi owocami
Forma potrawy: Przetwory
Forma potrawy: Napoje
50 dag truskawek lub poziomek
około pół litra wody mineralnej
8 dag cukru