cojemy.pl > Desery > Szpikowane jabłka w winnym sosie

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Sosy z olejem ale bez pieprzu

Szpikowane jabłka w winnym sosie

Formy potrawy: deser, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy


duże, kruche jabłka jednakowej wielkości
lukier
wanilia
migdały
likier, rum lub koniak
 
Sos winny:
2 żółtka
2 białka
100g cukru
20g mączki kukurydzianej
250ml białego wina

Przyrządzanie

Przygotowujemy sos:
2 żółtka ucieramy ze 100g cukru, 20g mączki kukurydzianej rozbełtanej w 1/2 szklanki wody, z dodatkiem 1/4 litra białego wina i łączymy z uprzednio przygotowaną masą, lekko mieszając całość na małym ogniu dopóki nie zgęstnieje.
 
Dodajemy ubitą na sztywno pianę z dwóch białek, doprawiając powstały w ten sposób sos rumem lub koniakiem do smaku.
 
Następnie jednakowo duże, kruche jabłka obrać ze skórki i gotować powoli na małym ogniu w lukrze z dodatkiem wanilii, uważając aby się nie rozgotowały, po czym ostrożnie wyjąć z sosu i pozwolić im obciec na sicie.
 
W tym czasie pokroić migdaly na cienkie plasterki, rozłożyć na blasze i uprażyć w gorącym piekarniku. Dobrze obsuszone jabłka należy teraz nasączyć likierem, rumem lub koniakiem, następnie naszpikować migdałami.
 
Przygotowane w ten sposób jabłka układamy na półmisku i polewamy uprzednio przygotowanym winnym sosem.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Jabłka, Jajka, Koniak, Likier, Migdały, Mąka kukurydziana, Rum, Wanilia, Wino

Podobne przepisy

Jabłka zapiekane z serem brie

Forma potrawy: Deser, Inna potrawa, Zapiekane
4 kwaśne jabłka
200g sera brie
3 jaja
3 łyżki śmietanki 30%
3 łyżki mleka
sok z 1 cytryny
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka cukru
2 łyżki białego wytrawnego wina
sól, biały pieprz
masło do posmarowania formy
» zobacz przepis

Gruszki w galaretce jabłkowej

Forma potrawy: Przetwór, Deser
0,4kg gruszek
1kg jabłek słodko-kwaśnych
0,6 - 0,7kg cukru kryształ
szczypta cukru waniliowego
» zobacz przepis

Zupa jabłkowa z żurawinami

Forma potrawy: Zupa
400g jabłek
50-100g cukru
100ml śmietany
mały kawałek cynamonu
3-4 goździki
1,5 litra wody
200g jabłek do pieczenia
4 łyżeczki surowych żurawin lub konfitur z całych jagód
70g cukru do żurawin
» zobacz przepis

Złocisty wieniec z jabłkami

Forma potrawy: Ciasto
3 duże jabłka
3 jajka
6 szt. biszkoptów
1/6 kostki masła
4-5 łyżek cukru
1 op. cukru pudru
cytryna
1/2 szkl. mleko
» zobacz przepis

Duńskie bułeczki

Forma potrawy: Kolacja, Przekąska lub przystawka
4 podłużne, chrupiące bułeczki
75g masła lub margaryny
150ml kwaśnej śmietany
2 łyżki chrzanu w śmietanie
1 łyżka koperku, posiekanego
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
3 jabłka deserowe, wydrążone i pokrojone w plasterki
4 rolmopsy ze śledzia, pokrojone w paski

Do przybrania:
4 korniszony
» zobacz przepis

Kaczka pieczona z jabłkami

Forma potrawy: Danie główne
młoda kaczka (1,5 kg)
łyżka masła lub tłuszczu z kaczki
8 winnych jabłek (antonówki, boikeny)
1,5 łyżki majeranku
2 łyżki czerwonego wina
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki żurawiny do mięsa lub borówek
1/2 łyżeczki pieprzu
sól
» zobacz przepis

Sałatka owocowa w sosie majonezowo-imbirowym

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
4 śliwki
2 kwaśne jabłka
2 banany
2 gruszki
1 pomarańcza
1 łyżka soku cytrynowego
Sos majonezowo-imbirowy:
100g majonezu
25ml koniaku
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soku cytrynowego
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
biały pieprz
» zobacz przepis

Jabłka z wiśniami w kremie

Forma potrawy: Deser
6 jabłek najlepiej reneta
12 wiśni z konfitury
2 łyżki likieru wiśniowego
150g dżemu morelowego
50g cukru
Na krem:
50g mączki ryżowej lub płatków ryżowych
3 żółtka
100g cukru pudru
2 szklanki mleka
pół paczki cukru wanilowego
» zobacz przepis

Pieczone jabłka z bakaliami

Forma potrawy: Deser, Kolacja, Zapiekane
4 dorodne i ładne jabłka
150g cukru
125g rodzynek
125g łuskanych orzechów włoskich
150ml likieru (najlepiej ziołowego)
łyżka masła
niewielka ilość galaretki porzeczkowej
szczypta cynamonu
» zobacz przepis

Sos jabłkowy z curry

Forma potrawy: Sos
3 jabłka
1 pudełko serka homogenizowanego
1 łyżka curry w proszku
1 łyżeczka cukru
sól
» zobacz przepis

Jabłka w cieście

Forma potrawy: Deser, Ciasto
4 jabłka
1/4 l kwaśnego mleka
1/4 l śmietany
2 duże łyżki mąki
250g masła lub margaryny
» zobacz przepis

Czarnina

Forma potrawy: Zupa
1 - łyżka mąki
1 - kaczka z podrobami oraz 1 szklanka krwi z kaczki
1 lub 2 - szklanki śmietany
3 - kwaśne twarde jabłka (antonówki lub papierówki)
10dag - suszonych śliwek
cukier
1 - łyżka octu winnego
pieprz
przyprawa do zup w proszku
sól
kilka listków laurowych
pęczek włoszczyzny
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.