duże, kruche jabłka jednakowej wielkości
lukier
wanilia
migdały
likier, rum lub koniak
Sos winny:
2 żółtka
2 białka
100g cukru
20g mączki kukurydzianej
250ml białego wina
Przygotowujemy sos:
2 żółtka ucieramy ze 100g cukru, 20g mączki kukurydzianej rozbełtanej w 1/2 szklanki wody, z dodatkiem 1/4 litra białego wina i łączymy z uprzednio przygotowaną masą, lekko mieszając całość na małym ogniu dopóki nie zgęstnieje.
Dodajemy ubitą na sztywno pianę z dwóch białek, doprawiając powstały w ten sposób sos rumem lub koniakiem do smaku.
Następnie jednakowo duże, kruche jabłka obrać ze skórki i gotować powoli na małym ogniu w lukrze z dodatkiem wanilii, uważając aby się nie rozgotowały, po czym ostrożnie wyjąć z sosu i pozwolić im obciec na sicie.
W tym czasie pokroić migdaly na cienkie plasterki, rozłożyć na blasze i uprażyć w gorącym piekarniku. Dobrze obsuszone jabłka należy teraz nasączyć likierem, rumem lub koniakiem, następnie naszpikować migdałami.
Przygotowane w ten sposób jabłka układamy na półmisku i polewamy uprzednio przygotowanym winnym sosem.