Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 2 godz. 30 min.
Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
sól
Galaretka:
1 kg śliwek
150 g cukru pudru
20 g żelatyny
50 ml likieru śliwkowego lub śliwowicy
50 g dżemu śliwkowego
Masło posiekać z mąką, dodać cukier, żółtko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto i owinięte w folie włożyć na 30 minut do lodówki.
Ochłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5-6 mm, wyłożyć nim formę na tartę lub tortownicę. Piec około 15 min w temperaturze 200°C. Ostudzić, nie wyjmując z formy.
W międzyczasie śliwki opłukać, rozciąć na połówki i usunąć pestki. Zagotować 100 ml wody ze 150 gramami cukru pudru. Do syropu wrzucić śliwki i gotować, aż się częściowo rozgotują. Ostudzić masę, wlać do tego likier.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, następnie podgrzać, a gdy się zagotuje, wlać do masy śliwkowej, wymieszać.
Upieczony spód posmarować dżemem śliwkowym dobrej jakości, oblać zastygającą masą śliwkową.
Placek można upiec zamiennie z galaretką z moreli, malin, pomarańcz lub żurawin.
Biszkopt ze śmietaną i galaretką
Forma potrawy: Ciasta
7 jaj
28 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
26 dag mąki
galaretka cytrynowa
0,5 litra śmietany 18%
Forma potrawy: Ciasta
2 litry mleka
8 żółtek
25 dag (1 i 1/4 szklanki) cukru pudru
2 szklanki śmietany
250 dag masła lub margaryny
1 opakowanie galaretki
3-4 czubate łyżeczki kakao
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
cukier waniliowy
bakalie
placek biszkoptowy, kruchy lub herbatniki do wyłożenia dna tortownicy
Sernik na zimno z owocami i galaretką
Forma potrawy: Ciasta
1/2 kg tłustego sera białego
3 jaja
30 dag (1 1/2 szklanki) cukru pudru
5 dag masła
1 paczka galaretki
30 dag owoców jagodowych (świeżych, mrożonych lub z przetworów)
1 paczka herbatników
Śledzie w sosie śliwkowym na wigilię
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
8-10 filetów śledziowych
25 dag śliwek węgierek
0,5 szklanki oliwy
sok z połowy cytryny
cukier
10 migdałów lub orzechów laskowych
czarny pieprz
łyżka posiekanego koperku