cojemy.pl > Ciasta > Tarta jabłkowa

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania z krewetkami i cytryną

Tarta jabłkowa

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

Ciasto:
25dag mąki
pół kostki masła
jajko
żółtko
1,5 łyżki cukru pudru
szczypta soli

Nadzienie:
1kg jabłek
10dag masła
5dag cukru

Polewa:
2 łyżki cukru
jajo
100ml 12% śmietanki
aromat waniliowy

Przyrządzanie

Do mąki dodać rozpuszczone, ostudzone masło, cukier i sól, wymieszać. Wbić jajo wraz z żółtkiem. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i na noc włożyć do lodówki.

Jabłka obrać i pokroić w plasterki. W rondlu rozgrzać masło, wsypać cukier i mieszając, podgrzewać, aż się skarmelizuje. Wtedy włożyć jabłka i smażyć 10 min.

Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości około 4 mm. Wyłożyć nim formę do tart, docisnąć do dna i brzegów, nakłuć widelcem. Przykryć folią aluminiową i wysypać grochem. Piec około 15 minut w 210°C.

Przygotować polewę.
Cukier, jajo, kilka kropel aromatu waniliowego i śmietankę zmiksować. Podpieczone ciasto wyjąć, zdjąć folię i groch, ułożyć na nim kawałki jabłek, polać przygotowaną polewą i piec jeszcze 15-20 minut w gorącym (200°C) piekarniku.

Przed podaniem tartę lekko wystudzić.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Jabłka, Jajka, Masło, Mąka pszenna (zwykła), Sól kuchenna, Śmietana

Podobne przepisy

Tarta cytrynowa

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
250g mąki
100g cukru pudru
200g masła
2 żółtka
kropla esencji waniliowej
sól
masło do nasmarowania formy
cukier puder do posypania

Masa cytrynowa:
9 jaj
4 cytryny
375g cukru
300ml gęstej śmietany
szczypta mąki
» zobacz przepis

Sernik z makowcem

Forma potrawy: Ciasto
Masa makowa:
1 szklanka maku
125 dkg masła
1/2 szklanki miodu
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Masa serowa:
1kg sera
2 i 1/2 szklanki cukru
8 jajek
250 dkg masła
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
 
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
tabliczka czekolady
sok z 1 cytryny
masło i bułka tarta do blachy
» zobacz przepis

Zielona tarta z awokado

Forma potrawy: Ciasto
200g mąki
100g zimnego masła
1 łyżeczka soli
4 łyżki zimnej wody
1 jajko
1 awokado
4 suszone pomidory
1 duża czerwona cebula
1 filet z kurczaka
100ml śmietany
1/2 filiżanki tartego parmezanu
sól
pieprz
» zobacz przepis

Zapiekanka z pierogów

Forma potrawy: Inna potrawa, Zapiekane
2 torebki mrożonych pierogów z mięsem
25dag pieczarek
1 i 1/2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz
sok z cytryny
20dag sera żółtego
tłuszcz, bułka tarta do formy
» zobacz przepis

Zapiekanka jabłkowa

Forma potrawy: Zapiekane
750dag jabłek lekko kwaśnych
3/4 l mleka
5 jajek
200g cukru pudru
łyżka masła
cynamon
goździki
» zobacz przepis

Tarta z gruszkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
200g mąki
100g masła
3 łyżki zimnego mleka
sól
1 łyżka masła do nasmarowania formy

Dodatki:
4 duże dojrzale gruszki
250ml gęstej śmietany
2 żołtka
2 łyżki cukru
1 łyżka calvadosu
» zobacz przepis

Ziemniaki po polsku

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1kg ziemniaków
tłuszcz
tarta bułka
sól, pieprz
» zobacz przepis

Kasza gryczana zapiekana z żółtym serem

Forma potrawy: Zapiekane
20dag kaszy gryczanej
2 szklanki wody
2 łyżki tłuszczu
25dag parówek
15dag żółtego sera
1/2 butelki śmietany
10dag ketchupu
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do naczynia
» zobacz przepis

Babka ryżowa z morelami

Forma potrawy: Inna potrawa, Ciasto
1,5 szklanki ryżu
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
sól
1 łyżka masła
1 paczka cukru waniliowego
50dag moreli
3 jaja
2-3 łyżki cukru
bułka tarta, tłuszcz do formy
» zobacz przepis

Zapiekanka z kaszy manny i owoców z sosem poziomkowym

Forma potrawy: Zapiekane
25dag kaszy manny
2 1/2 szklanki mleka
4dag masła lub margaryny
35dag poziomek
25dag malin
28dag cukru
2 jajka
bułka tarta
cynamon
cukier waniliowy
szczypta soli
tłuszcz do formy

Sos poziomkowy:
28dag poziomek lub truskawek
2 żółtka
1 1/3 szklanki mleka
2dag mąki ziemniaczanej
5-6dag cukru
» zobacz przepis

Tarta winogronowa z kremem

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
5dag mielonych orzechów włoskich
20dag mąki
szczypta proszku do pieczenia
15dag masła
5dag cukru

Krem:
4 łyżeczki żelatyny
2 jajka
10dag cukru
sok i otarta skórka z cytryny
1,5 szklanki śmietany
po 25 jasnych i ciemnych wypestkowanych winogron
siekane orzechy i listki melisy do dekoracji
» zobacz przepis

Kotlety do volaille

Forma potrawy: Danie główne
Pierś z dużej kury z małą kostką mostkową
15 dkg masła
1 jajko
tarta bułka
smalec do smażenia

Do podania:
frytki
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.