Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
Ciasto:
25 dag mąki
pół kostki masła
jajko
żółtko
1,5 łyżki cukru pudru
szczypta soli
Nadzienie:
1 kg jabłek
10 dag masła
5 dag cukru
Polewa:
2 łyżki cukru
jajo
100ml 12% śmietanki
aromat waniliowy
Do mąki dodać rozpuszczone, ostudzone masło, cukier i sól, wymieszać. Wbić jajo wraz z żółtkiem. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i na noc włożyć do lodówki.
Jabłka obrać i pokroić w plasterki. W rondlu rozgrzać masło, wsypać cukier i mieszając, podgrzewać, aż się skarmelizuje. Wtedy włożyć jabłka i smażyć 10 min.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości około 4 mm. Wyłożyć nim formę do tart, docisnąć do dna i brzegów, nakłuć widelcem. Przykryć folią aluminiową i wysypać grochem. Piec około 15 minut w 210°C.
Przygotować polewę.
Cukier, jajo, kilka kropel aromatu waniliowego i śmietankę zmiksować. Podpieczone ciasto wyjąć, zdjąć folię i groch, ułożyć na nim kawałki jabłek, polać przygotowaną polewą i piec jeszcze 15-20 minut w gorącym (200°C) piekarniku.
Przed podaniem tartę lekko wystudzić.
Forma potrawy: Przetwory
500 g dyni
500 g niesłodzonego musu jabłkowego lub jabłek
sok i skórka z 1 cytryny
1 kg cukru żelującego
Forma potrawy: Zupy
2 jabłka
3 szklanki soku jabłkowego
1 białko
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
2-3 łyżki rodzynek
1 łyżka soku i otarta skórka z połowy cytryny
cynamon
melisa cytrynowa
Forma potrawy: Zupy
2 duże jabłka
50 g suszonych owoców dzikiej róży
2 łyżki stołowe cukru
szczypta cynamonu
2 kromki pieczywa tostowego
0,5 l wody
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kg ziemniaków
tłuszcz
tarta bułka
sól, pieprz