MENU
ZWIŃ MENU

Grzyby na zimę

Forma potrawy: Przetwory

prawdziwki
lub rydze
lub podgrzybki
lub zielonki
lub gąski szare
lub maślaki (bez skórki)
lub kurki
sól

Przetwory » zobacz przepis

Ogórki na ostro

Forma potrawy: Przetwory

2,5 kg ogórków
60 dag cukru
1,5 szkl octu
8 łyżek oleju
2 łyżki soli
2 łyżki chili w proszku

Przetwory » zobacz przepis

Ogórki królewskie z miodem

Forma potrawy: Przetwory

ogórki
sól
2 szklanki wody
1 szklanka octu
2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
koper
czosnek
gorczyca

Przetwory » zobacz przepis

Dżem z czereśni i grejpfruta

Forma potrawy: Przetwory

750g czereśni
1 średni grejpfrut
kg cukru żelującego

Przetwory » zobacz przepis

Czereśnie kandyzowane

Forma potrawy: Przetwory

1 kg czereśni
1 kg cukru
pół łyżeczki kwasu cytrynowego
lub 2 łyżki soku z cytryny

Przetwory » zobacz przepis

Marynowane czereśnie

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

250 ml wina białego wytrawnego
cynamon
czereśnie z ogonkami (jasne)
3-4 łyżki miodu
400g cukru
5 szt. goździków
5 szt. ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
125 ml octu winnego 6%

Przetwory » zobacz przepis

Marynowane chilli z jarzynami po meksykańsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

250 g papryczek chilli
4 marchewki
30 małych białych cebulek
3 małe cukinie
250 g małych pieczarek
6 ząbków czosnku
1 gałązka tymianku
1 gałązka majeranku
5 liści laurowych
2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
2 łyżeczki oregano
500 ml białego octu winnego
125 ml oleju
180 ml wody

Przetwory » zobacz przepis

Chutney z mango

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

1 średniej wielkości melon
1 średniej wielkości mango
2 duże suszone papryczki chilli
100 ml (1 dl) octu winnego
4 ząbki czosnku
25 g świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
25 g siekanych migdałów
200 g brązowego cukru
100 g rodzynek
sól do smaku

Przetwory » zobacz przepis