650g wątróbek drobiowych
300g wieprzowiny
350g cielęciny
5 jaj
200g słoniny
200ml gęstej śmietany
1 łyżka masła
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki cukru
150ml porto
50ml koniaku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Wieprzowinę i cielęcinę należy pokroić w kostkę.
Rozgrzać masło, smażyć na nim wątróbki przez około 10 minut, osączyć, zalać je porto.
Dolać 100 ml wody do masła na którym smażyły się wątróbki, zagotować, włożyć do tego mięsa i dusić pod przykryciem przez 20 minut.
Cebulę obrać, posiekać, sparzyć wrzątkiem. Czosnek obrać, posiekać, miażdzyć posypując solą.
Ochłodzoną słoninę pokroić na cienkie, szerokie plastry, wyłożyć nimi formę na pasztet.
Mięso (cielęcinę i wieprzowinę) zemleć 3 razy w maszynce, przetrzeć przez sito. Wątróbkę razem z sosem przetrzeć przez sito, wymieszać z mięsem.
Do przygotowanej masy mięsnej dodać śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wlać koniak i wywar z duszenia mięsa, przyprawić solą, pieprzem oraz utartą gałką muszkatołową. Wymieszać.
Przełożyć do formy, wstawić do gorącej kąpieli wodnej, piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. przez półtorej godziny.
Po upieczeniu pasztet należy ostudzić, zalać cienką warstwą sklarowanego masła i wstawić na parę godzin do lodówki zanim się zacznie spożywać.