Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory, Śniadania, czas przygotowania: 3 godz. 40 min.
650 g wątróbek drobiowych
300 g wieprzowiny
350 g cielęciny
5 jaj
200 g słoniny
200 ml gęstej śmietany
1 łyżka masła
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki cukru
150 ml porto
50 ml koniaku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Wieprzowinę i cielęcinę należy pokroić w kostkę.
Rozgrzać masło, smażyć na nim wątróbki przez około 10 minut, osączyć, zalać je porto.
Dolać 100 ml wody do masła na którym smażyły się wątróbki, zagotować, włożyć do tego mięsa i dusić pod przykryciem przez 20 minut.
Cebulę obrać, posiekać, sparzyć wrzątkiem. Czosnek obrać, posiekać, miażdzyć posypując solą.
Ochłodzoną słoninę pokroić na cienkie, szerokie plastry, wyłożyć nimi formę na pasztet.
Mięso (cielęcinę i wieprzowinę) zemleć 3 razy w maszynce, przetrzeć przez sito. Wątróbkę razem z sosem przetrzeć przez sito, wymieszać z mięsem.
Do przygotowanej masy mięsnej dodać śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wlać koniak i wywar z duszenia mięsa, przyprawić solą, pieprzem oraz utartą gałką muszkatołową. Wymieszać.
Przełożyć do formy, wstawić do gorącej kąpieli wodnej, piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. przez półtorej godziny.
Po upieczeniu pasztet należy ostudzić, zalać cienką warstwą sklarowanego masła i wstawić na parę godzin do lodówki zanim się zacznie spożywać.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
250 g wątroby wieprzowej
800 g schabu karkowego bez kości
200 g słoniny w plastrach
2 jaja
1 mała cebula
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
200 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml białego wytrawnego wina
mały pęczek natki pietruszki
500 ml bulionu
20 g żelatyny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Do podania:
chleb wiejski
musztarda
korniszony
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
200g sardynek z puszki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
otarta skórka z 1 cytryny
sok cytrynowy do smaku
225g serka śmietankowego
Do przybrania:
przepołowione plastry cytryny
natka pietruszki
Do podania:
podgrzane krakersy
Szaszłyczki z wątróbek drobiowych
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
0,5 kg wątróbek drobiowych
1 owoc mango
50 g orzechów ziemnych
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
2 suszone papryczki chilli
50 g masła orzechowego
1 kawałek cynamonu
1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki cukru
3 łyżki oleju
Do podania:
ryż,
sos sa-teh
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
1,75 kg marchewki
1 litr rosołu z kostki
duży pęczek natki pietruszki
190 g masła
2 łyżki cukru
100 ml białego wina
4 jaja
4 łyżki mąki
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka utartej skórki cytrynowej
250 ml gęstej śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej do smarowania formy