cojemy.pl > Przekąski lub przystawki > Pasztet z mięsa i wątróbek drobiowych

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania zawierające por, cebulę i boczek

Pasztet z mięsa i wątróbek drobiowych

Formy potrawy: przekąska lub przystawka, przetwór, śniadanie, czas przygotowania: 3 godz. 40 min.

Składniki potrawy

650g wątróbek drobiowych
300g wieprzowiny
350g cielęciny
5 jaj
200g słoniny
200ml gęstej śmietany
1 łyżka masła
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki cukru
150ml porto
50ml koniaku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Przyrządzanie

Wieprzowinę i cielęcinę należy pokroić w kostkę.
 
Rozgrzać masło, smażyć na nim wątróbki przez około 10 minut, osączyć, zalać je porto.
 
Dolać 100 ml wody do masła na którym smażyły się wątróbki, zagotować, włożyć do tego mięsa i dusić pod przykryciem przez 20 minut.
 
Cebulę obrać, posiekać, sparzyć wrzątkiem. Czosnek obrać, posiekać, miażdzyć posypując solą.
 
Ochłodzoną słoninę pokroić na cienkie, szerokie plastry, wyłożyć nimi formę na pasztet.
 
 
Mięso (cielęcinę i wieprzowinę) zemleć 3 razy w maszynce, przetrzeć przez sito. Wątróbkę razem z sosem przetrzeć przez sito, wymieszać z mięsem.
 
Do przygotowanej masy mięsnej dodać śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wlać koniak i wywar z duszenia mięsa, przyprawić solą, pieprzem oraz utartą gałką muszkatołową. Wymieszać.
 
Przełożyć do formy, wstawić do gorącej kąpieli wodnej, piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. przez półtorej godziny.
 
Po upieczeniu pasztet należy ostudzić, zalać cienką warstwą sklarowanego masła i wstawić na parę godzin do lodówki zanim się zacznie spożywać.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Cielęcina, Cukier, Czosnek, Gałka muszkatołowa, Jajka, Koniak, Masło, Mąka ziemniaczana, Pieprz, Sól kuchenna, Słonina, Wieprzowina, Wino, Wątróbka, Śmietana

Podobne przepisy

Wiejski pasztet wieprzowy

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
250g wątroby wieprzowej
800g schabu karkowego bez kości
200g słoniny w plastrach
2 jaja
1 mała cebula
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
200ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100ml białego wytrawnego wina
mały pęczek natki pietruszki
500ml bulionu
20g żelatyny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Do podania:
chleb wiejski
musztarda
korniszony
» zobacz przepis

Pieczeń rzymska z boczkiem

Forma potrawy: Śniadanie, Inna potrawa, Danie główne
1kg mięsa mielonego (drobiowe lub mieszane)
4 jajka
cebula
10dag boczku w plastrach
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
lub przyprawa do mięsa mielonego
» zobacz przepis

Szaszłyczki z wątróbek drobiowych

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne
0,5kg wątróbek drobiowych
1 owoc mango
50g orzechów ziemnych
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
2 suszone papryczki chilli
50g masła orzechowego
1 kawałek cynamonu
1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki cukru
3 łyżki oleju

Do podania:
ryż,
sos sa-teh
» zobacz przepis

Wołowina z oliwkami

Forma potrawy: Danie główne
800g wołowiny na pieczeń
100g wędzonego boczku
1 cebula
4 ząbki czosnku
250g pomidorów
100g oliwek zielonych
100g oliwek czarnych
1/2 pęczka siekanej zielonej pietruszki
1 gałązka pokrojonego tymianku
250ml białego wytrawnego wina
5 łyżek oliwy
sól, pieprz
1 łyżka mąki
» zobacz przepis

Pasztet z jarzyn o trzech smakach

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
60dag małych buraczków
60dag porów
60dag marchewki
duża cebula
cebulka dymka
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
250ml śmietany
6 jaj
6 kopiastych łyżek mąki
5dag utartego parmezanu
3 łyżki masła
1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej
sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
masło do smarowania formy
» zobacz przepis

Tarta z krabami

Forma potrawy: Danie rybne, Ciasto
Ciasto:
150g mąki
75g masła
1,5 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
olej do smarowania formy

Nadzienie:
220g mięsa z krabów
3 jaja
150ml gestej śmietany
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz
3 plasterki cytryny
1 gałązka ozdobnej pietruszki do przybrania
» zobacz przepis

Pasztet z marchewki

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
1,75kg marchewki
1 litr rosołu z kostki
duży pęczek natki pietruszki
190g masła
2 łyżki cukru
100ml białego wina
4 jaja
4 łyżki mąki
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka utartej skórki cytrynowej
250ml gęstej śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej do smarowania formy
» zobacz przepis

Pasztet z cielęciny

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
1,5kg cielęciny
500g boczku
300g wątróbki cielęcej
4 suszone grzyby
1 cebula
100g słoniny
7 jaj
2 bułeczki
50ml malagi lub innego aromatycznego wina
250ml bulionu
7g żelatyny
liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie
tłuszcz do smarowania formy
gałka muszkatołowa

Do dekoracji:
kiść winogron, brzoskwinia, gruszka, owoce leśne

Do podania:
żurawina
» zobacz przepis

Mięso zapiekane z dynią (po dagestańsku)

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
500g dyni
300g mięsa mielonego
100g ryżu
3 łyżki masła
3 łyżki śmietany
2 łyżki przecieru pomidorowego
szczypta cynamonu
sól, pieprz
» zobacz przepis

Makaron ngorongoro

Forma potrawy: Danie główne
500g polędwicy wieprzowej
3 cebule
1 łyżka oleju
3 pomidory
1 ząbek czosnku
1 strąk papryki chili
1/2 łyżeczki soli
szczypta czarnego pieprzu
szczypta ostrej papryki
2 łyżeczki soku cytrynowego
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
350g szerokiego makaronu
150g utartego sera cheddar
» zobacz przepis

Ryż biryani

Forma potrawy: Danie główne
500g ryżu długoziarnistego
500g młodej baraniny lub jarzyny - bakłażan, kabaczek, kalafior
150g masła
200g cebuli
10 ziarenek czarnego pieprzu
4 ziarna kardamonu
50g obranych migdałów
4 łyżki jogurtu
1 łyżeczka chilli
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki kminku
2 liście laurowe
1 łyżeczka turmeriku (kurkumy)
» zobacz przepis

Rajska sałatka z kurczakiem

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
300g gotowanego mięsa kurczaka
2 plastry ananasa z puszki
puszka mandarynek
2 łyżki płatków migdałów
sól, cukier, pieprz
papryka słodka
50g majonezu (np. kieleckiego)
2 łyżki koniaku
3 łyżki ketchupu
2 łyżki soku z cytryny
Do dekoracji:
4 liście sałaty
12 czereśni z kompotu
pietruszka
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.