Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 12, czas przygotowania: 9 godz. 50 min.
60 dag małych buraczków
60 dag porów
60 dag marchewki
duża cebula
cebulka dymka
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
250 ml śmietany
6 jaj
6 kopiastych łyżek mąki
5 dag utartego parmezanu
3 łyżki masła
1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej
sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
masło do smarowania formy
Buraczki należy umyć, pory i marchewkę oczyścić, pokroić w talarki. Każde warzywo ugotować osobno. Cebulę, czosnek i dymkę obrać, posiekać.
Cebulę i dymkę przesmażyć na oliwie na złoty kolor, dodać czosnek, smażyć jeszcze 1 min.
Jaja rozbić z mąką. Dodać śmietanę, rozpuszczone masło, parmezan i przesmażoną cebulę z czosnkiem. Wymieszać.
Ostudzone buraczki obrać, zmiksować dodając jedną trzecią masy śmietankowej. Przyprawić solą i pieprzem.
Ostudzone pory zmiksować dodając połowę pozostałej masy śmietankowej. Przyprawić gałką, solą i pieprzem.
Ostudzoną marchewkę zmiksować dodając resztę masy śmietankowej i skórkę cytrynową.
Przyprawić mielonym imbirem, pieprzem i solą.
Wszystkie masy wymieszać, przełożyć do misek, przykryć folią, wstawić do lodówki do ostudzenia.
Formę pasztetową nasmarować masłem, wyłożyć natłuszczonym papierem pergaminowym i ułożyć warstwami masę buraczkową, masę porową i na wierzchu warstwę marchewkową.
Przykryć natłuszczoną folią aluminiową. Piec w kąpieli wodnej w ogrzanym do 180 st. C piekarniku przez godzinę.
Sprawdzic patyczkiem, jeśli nie jest suchy, piec jeszcze 15 minut lub dłużej, po ponownym sprawdzeniu.
Po upieczeniu pasztet należy ostudzić, a potem wstawić do lodówki na kilka godzin.
Wyjąć z formy, pokroić w plastry, podawac w temperaturze pokojowej.
Ten pasztet można zrobić z dowolnych warzyw, pod warunkiem, że warstwy są w różnych kolorach.
Forma potrawy: Dania główne
20dkg schabu
4 pieczarki
olej
cukier
pół kostki bulionowej wołowej Knorra
pieprz biały
przyprawa chińska o 5 smakach
sól
imbir
1 marchewka
pół papryki
ryż na dwie osoby
pół selera
papryka w proszku ostra
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
250 g wątroby wieprzowej
800 g schabu karkowego bez kości
200 g słoniny w plastrach
2 jaja
1 mała cebula
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
200 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml białego wytrawnego wina
mały pęczek natki pietruszki
500 ml bulionu
20 g żelatyny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Do podania:
chleb wiejski
musztarda
korniszony
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
200g sardynek z puszki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
otarta skórka z 1 cytryny
sok cytrynowy do smaku
225g serka śmietankowego
Do przybrania:
przepołowione plastry cytryny
natka pietruszki
Do podania:
podgrzane krakersy
Zupa-krem z pomidorów z bananami
Forma potrawy: Zupy
700 g dojrzałych pomidorów
100 ml śmietany kremówki
1 mała cebulka
1 łyżeczka masła
2 banany
1 łyżeczka cukru
600 ml wywaru z jarzyn
sól