60dag małych buraczków
60dag porów
60dag marchewki
duża cebula
cebulka dymka
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
250ml śmietany
6 jaj
6 kopiastych łyżek mąki
5dag utartego parmezanu
3 łyżki masła
1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej
sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
masło do smarowania formy
Buraczki należy umyć, pory i marchewkę oczyścić, pokroić w talarki. Każde warzywo ugotować osobno. Cebulę, czosnek i dymkę obrać, posiekać.
Cebulę i dymkę przesmażyć na oliwie na złoty kolor, dodać czosnek, smażyć jeszcze 1 min.
Jaja rozbić z mąką. Dodać śmietanę, rozpuszczone masło, parmezan i przesmażoną cebulę z czosnkiem. Wymieszać.
Ostudzone buraczki obrać, zmiksować dodając jedną trzecią masy śmietankowej. Przyprawić solą i pieprzem.
Ostudzone pory zmiksować dodając połowę pozostałej masy śmietankowej. Przyprawić gałką, solą i pieprzem.
Ostudzoną marchewkę zmiksować dodając resztę masy śmietankowej i skórkę cytrynową.
Przyprawić mielonym imbirem, pieprzem i solą.
Wszystkie masy wymieszać, przełożyć do misek, przykryć folią, wstawić do lodówki do ostudzenia.
Formę pasztetową nasmarować masłem, wyłożyć natłuszczonym papierem pergaminowym i ułożyć warstwami masę buraczkową, masę porową i na wierzchu warstwę marchewkową.
Przykryć natłuszczoną folią aluminiową. Piec w kąpieli wodnej w ogrzanym do 180 st. C piekarniku przez godzinę.
Sprawdzic patyczkiem, jeśli nie jest suchy, piec jeszcze 15 minut lub dłużej, po ponownym sprawdzeniu.
Po upieczeniu pasztet należy ostudzić, a potem wstawić do lodówki na kilka godzin.
Wyjąć z formy, pokroić w plastry, podawac w temperaturze pokojowej.
Ten pasztet można zrobić z dowolnych warzyw, pod warunkiem, że warstwy są w różnych kolorach.