Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
2 szklanki rodzynek
2 szklanki daktyli
2 szklanki dowolnych orzechów
miód
cukier puder (niekoniecznie)
Rodzynki, daktyle i orzechy zmielić w maszynce. Dodać miód ale tylko tyle aby zmielona masa się kleiła, dobrze wymieszać, uformować płasko i równo na blasze, schłodzić, pokroić na kawałki około 4 cm na 16 cm.
Kawałki przekładać folią aby się nie skleiły, dodatkowo w tym celu można obtoczyć w cukrze pudrze.
Nie trzeba przechowywać w lodówce, część rodzynek można zastąpić suszonymi czereśniami, żurawinami lub truskawkami.
Forma potrawy: Zupy
20 dag migdałów
2 l mleka
3 - 4 łyżki cukru
2 łyżki masła
5 dag rodzynek
4 - 6 kropli olejku migdałowego
2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
Forma potrawy: Zupy
20 dag malin
10 dag truskawek
15 dag poziomek
10 dag cukru
2 i 1/2 szklanki zsiadłego mleka
1/2 szklanki śmietany
2 żółtka
laska wanilii
1/2 szklanki rodzynków
groszek ptysiowy
Forma potrawy: Ciasta
kg trzykrotnie mielonego białego sera
szklanka cukru
4 jajka
opakowanie budyniu waniliowego
zapach waniliowy
sól
opakowanie biszkoptów
polewa czekoladowa
rodzynki (niekoniecznie)