MENU
ZWIŃ MENU

Marmurkowy krem z mango

Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.

Składniki

850g odsączonych plasterków mango z puszki
otarta skórka z 1 pomarańczy
300ml śmietanki kremówki lub bitej śmietany
2 łyżki likieru pomarańczowego

Do przybrania:
plasterki pomarańczy

Przyrządzanie

Do miksera wrzucić owoce mango, skórkę pomarańczową i dobrze zmiksować.

W odpowiedniej misce ubić kremówkę z pomarańczowym likierem, aby masa była sztywna i pulchna.

Wlać owocowego puree i zmiksować, aby uzyskać "marmurkowy" efekt.

Tak przyrządzony krem rozlać do 4-6 dużych pucharków lub miseczek, przykryć i przez przynajmniej 15 minut chłodzić.

Tuż przed podaniem udekorować plasterkami pomarańczy.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sorbet z mango

Forma potrawy: Desery, Drinki i koktajle alkoholowe

60 dag mango (2 owoce)
100 ml  Campari (10 łyżek)
60 ml likieru pomarańczowego np.Curacao Triple Sec (6 łyżek)
1 łyżka skórki pomarańczowej

Do przybrania:
kilka cząstek mango lub pomarańczy

Beza z mango

Forma potrawy: Ciasta


białka z 7 jajek
250 g cukru
350 g cukru pudru
1 łyżeczka białego octu winnego
4 mango
 
Krem:
500 ml mleka
100 g cukru
4 żółtka
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
1,5 łyżki mąki kukurydzianej
0,5 łyżki mąki kartoflanej
30 ml brandy
sól

Egipski koktajl z mango

Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe

2 owoce mango
1 litr jogurtu naturalnego
szczypta kardamonu
płatki migdałowe
lub wiórki kokosowe
lub posiekane orzechy

Chutney z mango

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

1 średniej wielkości melon
1 średniej wielkości mango
2 duże suszone papryczki chilli
100 ml (1 dl) octu winnego
4 ząbki czosnku
25 g świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
25 g siekanych migdałów
200 g brązowego cukru
100 g rodzynek
sól do smaku