Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 2 godz.
Ciasto:
500 g mąki pszennej
250 g miodu
150 g cukru
100 g masła
100 ml piwa
100 g orzechów
5 jaj
15 g przyprawy do piernika
10 g proszku do pieczenia
100 g migdałów (niekoniecznie)
skórka pomarańczowa (niekoniecznie)
Inne:
masło i mąka do formy
Rozpocząć od rozgrzania dwóch łyżek cukru, a gdy nabierze on brązowej barwy zalać piwem, dodać miod i zagotować. Dodać przyprawy, schłodzić do temp. 20 st. C.
Utrzeć masło z resztą cukru, dodać żółtka, polowę z ochłodzonego piwa i miodu, proszek do pieczenia, połowę mąki na ciasto. Wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta z resztą mąki, pokrojonymi na kawałki orzechami i piwem z miodem.
Ciasto włożyć do formy na keks, natłuszczonej i obsypanej mąką. Piec w temp. 190 st. C przez około godzinę.
Inne:
Mąkę pszenną można wymieszać pół na pół z mąką żytnią lub utartym żytnim chlebem. Do ciasta można dodać 100 g obranych i zmielonych migdałów oraz posiekaną skórkę pomarańczową.
1 prostokątny piernik
2 kawałki imbiru z syropu
50g kandyzowanych wiśni
225g mrożonych plasterków jabłek
3 łyżki rumu
50g granulowanego cukru
Do podania śmietanka lub custard (słodki sos budyniowy)
Forma potrawy: Ciasta
Półtorej szklanki miodu
dwie szklanki cukru
3-4 jaja
kilogram mąki
20 dag oleju sojowego, słonecznikowego lub z oliwy
cztery łyzki zmielonych przypraw - goździk, cynamon, gałka muszkatołowa
trzy łyżki kakao lub sproszkowanej czekolady
dwie łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
łyżeczka amoniaku (wąglanu amonu)
mleko
15-25 dag wyłuskanych orzechów
Forma potrawy: Ciasta
1/2 kg. mąki
szklanka miodu
szklanka cukru
2-3 jaja
ćwierć szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy
dwie łyżki zmielonych przypraw do piekarnika
trzy łyżki kakao
łyżka zmielonego cynamonu z goździkami
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki amoniaku (węglanu amonu)
3 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze lub otarta skórka z jednej pomarańczy
mleko
masło do posmarowania foremek
Masa:
25 dag masła
dwa żółtka
10 dag czekolady twardej
pół szklanki śmietany
ewentualnie 10 dag orzechów włoskich lub laskowych
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
0,5 kg marchwi
350 g brązowego cukru
100 g masła
4 jaja
15 g przyprawy do piernika
10 g proszku do pieczenia
starta skórka i sok z 2 cytryn
Niekoniecznie:
skórka pomarańczowa
100 g migdałów
Inne:
masło i mąka do formy