cojemy.pl > Ciasta > Piernik z orzechami na miodzie i piwie

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta z serem białym bez jajek

Piernik z orzechami na miodzie i piwie

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 2 godz.

Składniki potrawy

Ciasto:
500g mąki pszennej
250g miodu
150g cukru
100g masła
100ml piwa
100g orzechów
5 jaj
15g przyprawy do piernika
10g proszku do pieczenia
100g migdałów (niekoniecznie)
skórka pomarańczowa (niekoniecznie)
Inne:
masło i mąka do formy

Przyrządzanie

Rozpocząć od rozgrzania dwóch łyżek cukru, a gdy nabierze on brązowej barwy zalać piwem, dodać miod i zagotować. Dodać przyprawy, schłodzić do temp. 20 st. C.
Utrzeć masło z resztą cukru, dodać żółtka, polowę z ochłodzonego piwa i miodu, proszek do pieczenia, połowę mąki na ciasto. Wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta z resztą mąki, pokrojonymi na kawałki orzechami i piwem z miodem.
Ciasto włożyć do formy na keks, natłuszczonej i obsypanej mąką. Piec w temp. 190 st. C przez około godzinę.
Inne:
Mąkę pszenną można wymieszać pół na pół z mąką żytnią lub utartym żytnim chlebem. Do ciasta można dodać 100 g obranych i zmielonych migdałów oraz posiekaną skórkę pomarańczową.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Jajka, Masło, Migdały, Miód, Mąka pszenna (zwykła), Orzechy, Piwo, Pomarańcza, Proszek do pieczenia

Podobne przepisy

Piernik z budyniem jabłecznym

Forma potrawy: Deser, Ciasto
1 prostokątny piernik
2 kawałki imbiru z syropu
50g kandyzowanych wiśni
225g mrożonych plasterków jabłek
3 łyżki rumu
50g granulowanego cukru

Do podania śmietanka lub custard (słodki sos budyniowy)
» zobacz przepis

Piernik przekładany

Forma potrawy: Ciasto
1/2 kg. mąki
szklanka miodu
szklanka cukru
2-3 jaja
ćwierć szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy
dwie łyżki zmielonych przypraw do piekarnika
trzy łyżki kakao
łyżka zmielonego cynamonu z goździkami
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki amoniaku (węglanu amonu)
3 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze lub otarta skórka z jednej pomarańczy
mleko
masło do posmarowania foremek

Masa:
25dag masła
dwa żółtka
10dag czekolady twardej
pół szklanki śmietany
ewentualnie 10dag orzechów włoskich lub laskowych
» zobacz przepis

Piernik popularny

Forma potrawy: Ciasto
Półtorej szklanki miodu
dwie szklanki cukru
3-4 jaja
kilogram mąki
20dag oleju sojowego, słonecznikowego lub z oliwy
cztery łyzki zmielonych przypraw - goździk, cynamon, gałka muszkatołowa
trzy łyżki kakao lub sproszkowanej czekolady
dwie łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
łyżeczka amoniaku (wąglanu amonu)
mleko
15-25dag wyłuskanych orzechów
» zobacz przepis

Czudu z dynią i orzechami (po dagestańsku)

Forma potrawy: Kolacja, Przekąska lub przystawka
500g mąki
400g dyni
1/4 szklanki wyłuskanych orzechów
100g masła
1 łyżka oliwy
1 łyżka cukru
sól
» zobacz przepis

Lekki tort jabłkowy

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Ciasto:
8dag mąki
4dag mielonych orzechów włoskich
5 jajek
1/2 łyżeczki cynamonu
12dag cukru
szczypta soli
2 łyżki stopionego masła

Krem:
75dag czerwonych jabłek
sok z 1 cytryny
szklanka białego wina
7dag cukru
3 łyżeczki żelatyny

Dekoracja:
2 szklanki śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
5dag prażonych, posiekanych orzechów włoskich
» zobacz przepis

Zupa czekoladowa z orzechami

Forma potrawy: Zupa
100g gorzkiej czekolady
500ml mleko
500ml śmietanki
100g cukru
4 żółtka
50g kakao
3 łyżki likieru (advocat)

Do przybrania:
125ml śmietanki kremówki
150g orzechów
» zobacz przepis

Sos orzechowo-czosnkowy

Forma potrawy: Sos
mały jogurt naturalny
kilka łyżek obranych orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
» zobacz przepis

Pstrąg w miodzie zapiekany

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane, Danie główne
3 pstrągi
mąka (do obtoczenia pstrąga)
sól
oliwa
masło
miód płynny
migdały
orzechy włoskie, laskowe
Na sos:
1 łyżka masła
sok z 1 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
2-3 łyżki miodu
» zobacz przepis

Szynka w miodzie

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
60dag szynki dobrej jakości
2 jaja
6 łyżek miodu
4 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju
sól
olej do smażenia
3 plastry ananasa do przybrania
» zobacz przepis

Arbuz z lodami i orzechami

Forma potrawy: Deser
połowa arbuza
owoc granatu
ok. 250ml lodów śmietankowych
5dag rodzynek
po łyżce łuskanych pistacji i migdałów
kieliszek rumu
» zobacz przepis

Kurczak w miodzie i piwie

Forma potrawy: Inna potrawa, Danie główne
dorodny kurczak (1,2 - 1,5 kg)
5-6 łyżek płynnego miodu
3-4 ząbki czosnku
puszka piwa
łyżka curry
sól
Do podania:
ryż
lub ziemniaki
» zobacz przepis

Piernik z marchwi

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
0,5kg mąki pszennej
0,5kg marchwi
350g brązowego cukru
100g masła
4 jaja
15g przyprawy do piernika
10g proszku do pieczenia
starta skórka i sok z 2 cytryn
Niekoniecznie:
skórka pomarańczowa
100g migdałów
Inne:
masło i mąka do formy
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.