Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
Ciasto drożdżowe:
35 dag mąki
12 dag masła lub margaryny
3 żółtka
10 dag cukru
5 dag drożdży
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki ciepłego mleka
Nadzienie:
50 dag mąki
1 litr mleka
12 dag masła
3/4 szklanki miodu
4 jajka
15 dag cukru
10 posiekanych orzechów włoskich
10 dag posiekanych migdałów
15 dag rodzynek
1/3 - 1/2 filiżanki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczy
2 opakowania cukru waniliowego lub 1/2 rozdrobnionej laski wanilii
1 kieliszek rumu lub koniaku
Drożdże należy rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodać łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Odstawić zaczyn do wyrośnięcia, do momentu kiedy podwoi swoją objętość.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać do mąki drożdże wraz z ubitymi żółtkami i otartą skórką z cytryny. Wyrabiać ciasto, dolewając w miarę potrzeby trochę ciepłego mleka. Ciasto powinno być trochę gęściejsze niż na zwykły placek drożdżowy.
Gdy ciasto zacznie odstawać od ręki, wlać ciepły, rozpuszczony tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać.
Włożyć do miski, lekko posypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nadzienie:
Umyty mak należy zalać wrzącym mlekiem i gotować na bardzo małym ogniu przez około 30 minut. Osączyć na sitku i zemleć: w maszynce zwykłej 3 razy, a w specjalnej do maku (drobne sitko) tylko raz.
W rondlu lub na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać masło razem z miodem i cukrem waniliowym. Dodać bakalie i mak. Dusić masę ok. 15 minut, stale mieszając, po to aby się nie przypaliła.
Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do lekko ostudzonej masy. Wymieszać delikatnie z ubitą na sztywną pianą z białek. Dodać alkohol, wymieszać i jeszcze letnią masę nałożyć na cienko rozwałkowany prostokąt ciasta, posmarowany białkiem (po upieczeniu zapobiegnie to oddzielaniu się maku od ciasta).
Ciasto zwinąć ciasno w rulon, końce mocno zlepić i podwinąć pod spód lub boki placka zawinąć do środka, a następnie delikatnie zwinąć struclę.
Makowiec ułożyć w wąskiej blaszce wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch posmarować białkiem. Piec ok. 45 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Jeśli makowce mają być długie i wąskie, ciasto i mak należy podzielić na dwie części i zwinąć dwie strucle.
Każdą struclę zawinąć w natłuszczoną folię, zostawiając na końcach około 10 centymetrów pustej folii, zapewnia to rośnięcie strucli wzdłuż i ich ładny kształt.
Upieczone i ochłodzone makowce można polukrować i ozdobić bakaliami.
Forma potrawy: Ciasta
250 g zmielonego maku
pół litra mleka
opakowanie budyniu waniliowego
łyżka miękkiego masła
żółtko
Lukier:
białko
100 g cukru
200 g cukru pudru
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
sok z jednej cytryny
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki
30 g drożdży
50 g cukru
1/4 litra mleka
2 jajka
150 g masła
sól
35 g słodkich i 15 g gorzkich, obranych migdałów
otarta skórka z 1 cytryny
masło do posmarowania blachy
Forma potrawy: Ciasta
2 szklanki maku
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 szklanki cukru
13 jajek
1 cukier waniliowy
1 mały zapach rumowy
1 łyżka tłuszczu
1 łyżka bułki tartej do przygotowania formy
Sałatka z jaj nadziewanych po bosforsku
Forma potrawy: Sałatki, Śniadania
2 szklanki startego żółtego sera
6 jaj ugotowanych na twardo
sól, pieprz
półtorej łyżeczki musztardy
łyżeczka startego chrzanu
szklanka sosu jogurtowego
2 łyżki posiekanych korniszonów
łyżeczka maku
2 pomidory
listki sałaty
Forma potrawy: Ciasta
2 szklanki i łyżka mąki
25 dag masła roślinnego
8 łyżek oleju
5 jaj
szklanka cukru
łyżeczka octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka kakao
pół szklanki maku
zapach waniliowy