Ciasto drożdżowe:
35dag mąki
12dag masła lub margaryny
3 żółtka
10dag cukru
5dag drożdży
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki ciepłego mleka
Nadzienie:
50dag mąki
1 litr mleka
12dag masła
3/4 szklanki miodu
4 jajka
15dag cukru
10 posiekanych orzechów włoskich
10dag posiekanych migdałów
15dag rodzynek
1/3 - 1/2 filiżanki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczy
2 opakowania cukru waniliowego lub 1/2 rozdrobnionej laski wanilii
1 kieliszek rumu lub koniaku
Drożdże należy rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodać łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Odstawić zaczyn do wyrośnięcia, do momentu kiedy podwoi swoją objętość.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać do mąki drożdże wraz z ubitymi żółtkami i otartą skórką z cytryny. Wyrabiać ciasto, dolewając w miarę potrzeby trochę ciepłego mleka. Ciasto powinno być trochę gęściejsze niż na zwykły placek drożdżowy.
Gdy ciasto zacznie odstawać od ręki, wlać ciepły, rozpuszczony tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać.
Włożyć do miski, lekko posypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nadzienie:
Umyty mak należy zalać wrzącym mlekiem i gotować na bardzo małym ogniu przez około 30 minut. Osączyć na sitku i zemleć: w maszynce zwykłej 3 razy, a w specjalnej do maku (drobne sitko) tylko raz.
W rondlu lub na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać masło razem z miodem i cukrem waniliowym. Dodać bakalie i mak. Dusić masę ok. 15 minut, stale mieszając, po to aby się nie przypaliła.
Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do lekko ostudzonej masy. Wymieszać delikatnie z ubitą na sztywną pianą z białek. Dodać alkohol, wymieszać i jeszcze letnią masę nałożyć na cienko rozwałkowany prostokąt ciasta, posmarowany białkiem (po upieczeniu zapobiegnie to oddzielaniu się maku od ciasta).
Ciasto zwinąć ciasno w rulon, końce mocno zlepić i podwinąć pod spód lub boki placka zawinąć do środka, a następnie delikatnie zwinąć struclę.
Makowiec ułożyć w wąskiej blaszce wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch posmarować białkiem. Piec ok. 45 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Jeśli makowce mają być długie i wąskie, ciasto i mak należy podzielić na dwie części i zwinąć dwie strucle.
Każdą struclę zawinąć w natłuszczoną folię, zostawiając na końcach około 10 centymetrów pustej folii, zapewnia to rośnięcie strucli wzdłuż i ich ładny kształt.
Upieczone i ochłodzone makowce można polukrować i ozdobić bakaliami.