3 pstrągi
mąka (do obtoczenia pstrąga)
sól
oliwa
masło
miód płynny
migdały
orzechy włoskie, laskowe
Na sos:
1 łyżka masła
sok z 1 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
2-3 łyżki miodu
Pstrągi należy najpierw wypatroszyć, umyć, i osuszyć.
Następnie pstrągi osolić, obtoczyć w mące i smażyć na oleju.
Po usmażeniu ułożyć w brytwannie lub szklannym naczyniu jeden obok drugiego.
Polać płynnym miodem i posypać pokruszonymi orzechami.
Zapiekać w temp. ok. 180-190 st. C przez 10-15 minut.
W czasie zapiekania na patelni zrobić sos:
Wszystkie składniki sosu podgrzać i wymieszać aż się ze sobą połączą.
Po wyjęciu pstrągów z piekarnika polać je sosem, ozdobić plastrami cytryny, pomarańczą, zielenią etc.