Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne, dla ilu osób: 3
3 pstrągi
mąka (do obtoczenia pstrąga)
sól
oliwa
masło
miód płynny
migdały
orzechy włoskie, laskowe
Na sos:
1 łyżka masła
sok z 1 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
2-3 łyżki miodu
Pstrągi należy najpierw wypatroszyć, umyć, i osuszyć.
Następnie pstrągi osolić, obtoczyć w mące i smażyć na oleju.
Po usmażeniu ułożyć w brytwannie lub szklannym naczyniu jeden obok drugiego.
Polać płynnym miodem i posypać pokruszonymi orzechami.
Zapiekać w temp. ok. 180-190 st. C przez 10-15 minut.
W czasie zapiekania na patelni zrobić sos:
Wszystkie składniki sosu podgrzać i wymieszać aż się ze sobą połączą.
Po wyjęciu pstrągów z piekarnika polać je sosem, ozdobić plastrami cytryny, pomarańczą, zielenią etc.
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
pstrąg o wadze ok. 25 dag
cytryna
mąka
przyprawa vegeta
słodka papryka w proszku
pieprz w proszku
olej
kilka ząbków czosnku
śmietana 18%
Do podania z:
ugotowane zmieniaki
zielona sałata
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
60 dag szynki dobrej jakości
2 jaja
6 łyżek miodu
4 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju
sól
olej do smażenia
3 plastry ananasa do przybrania
Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla
Forma potrawy: Desery
6 bananów
6-8 kulek lodów bakaliowych
10 łyżek mleka
10 łyżek gorzkiego kakao
2 łyżki miodu
olej