cojemy.pl > Dania główne > Pstrąg w miodzie zapiekany

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z kurczakiem i jabłkami

Pstrąg w miodzie zapiekany

Formy potrawy: danie główne, danie rybne, zapiekane

Składniki potrawy

3 pstrągi
mąka (do obtoczenia pstrąga)
sól
oliwa
masło
miód płynny
migdały
orzechy włoskie, laskowe
Na sos:
1 łyżka masła
sok z 1 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
2-3 łyżki miodu

Przyrządzanie

Pstrągi należy najpierw wypatroszyć, umyć, i osuszyć.
Następnie pstrągi osolić, obtoczyć w mące i smażyć na oleju.
Po usmażeniu ułożyć w brytwannie lub szklannym naczyniu jeden obok drugiego.
Polać płynnym miodem i posypać pokruszonymi orzechami.
Zapiekać w temp. ok. 180-190 st. C przez 10-15 minut.
W czasie zapiekania na patelni zrobić sos:
Wszystkie składniki sosu podgrzać i wymieszać aż się ze sobą połączą.
Po wyjęciu pstrągów z piekarnika polać je sosem, ozdobić plastrami cytryny, pomarańczą, zielenią etc.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cytryna, Masło, Migdały, Miód, Mąka pszenna (zwykła), Oliwa, Orzechy, Pomarańcza, Pstrąg, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Makaron zapiekany z białym serem

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
50dag makaronu (kolanka, muszelki, kokardki)
25dag białego sera
1 cebula
10-15dag żółtego sera nadającego się do zapiekania
2 marynowane papryki czerwone
oregano
pieprz
sól
tłuszcz do wysmarowania formy
» zobacz przepis

Pstrąg w śmietanie po polsku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
pstrąg o wadze ok. 25 dag
cytryna
mąka
przyprawa vegeta
słodka papryka w proszku
pieprz w proszku
olej
kilka ząbków czosnku
śmietana 18%
Do podania z:
ugotowane zmieniaki
zielona sałata
» zobacz przepis

Cukinia zapiekana na rumiano

Forma potrawy: Zapiekane
500g cukinii
sól
2 cebule
100g gotowanej szynki
2 łyżki mąki pszennej
2 jaja
pieprz
gałka muszkatołowa
2 łyżki oleju
100g startego sera gouda
» zobacz przepis

Zapiekany dorsz z mlekiem

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane
80dag dorsza
5-6 ziemniaków
cebula dymka
3 szklanki mleka
10dag masła naturalnego
2-3 jajka
» zobacz przepis

Szynka w miodzie

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
60dag szynki dobrej jakości
2 jaja
6 łyżek miodu
4 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju
sól
olej do smażenia
3 plastry ananasa do przybrania
» zobacz przepis

Mintaj lub dorsz zapiekany z grzybami

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane
400-500g filetów lub mrożonych kostek z mintaja lub dorsza
20g mąki
20g oleju
1/2 szklanki śmietany
150g świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
400g ziemniaków
80-100g startego, ostrego żółtego sera
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
» zobacz przepis

Makaron zapiekany z truskawkami

Forma potrawy: Zapiekane, Kolacja, Danie główne
Ciasto:
20-25dag mąki
2 jajka
sól
2dag tłuszczu do wysmarowania rondla
2dag bułki tartej

Nadzienie:
70dag truskawek
5-10dag cukru
8dag masła lub margaryny
5dag cukru pudru
cukier waniliowy
cynamon
ewentualnie rodzynki
» zobacz przepis

Pstrag w soli z rożna

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie rybne
1 pstrąg na osobę
1 patyk na pstrąga
sól gruba
sos sojowy
cytryna
» zobacz przepis

Łosoś z papryką

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
750g filetów z łososia
2 łyżki stołowe soku z cytryny
po 2 strąki czerwonej i zielonej papryki
2 łyżki stołowe oleju
200ml białego wina
400g pomidorków koktajlowych
1 pęczek koperku
kubeczek śmietany
2 łyżki stołowe chrzanu
2 łyżki stołowe oleju
sól, pieprz
» zobacz przepis

Pstrąg w migdałach

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
4 sprawione pstrągi
1kg ziemniaków
15dag płatków migdałów
2 jajka
cytryna
pęczek natki
po 5 łyżek mąki i masła
3 łyżki oleju
sól
koperek i cytryna do dekoracji
» zobacz przepis

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Forma potrawy: Zapiekane
1 1/2kg ziemniaków obranych i pokrajanych w cienkie plastry
1/4kg wędzonego boczku, usmażonego i pokrojonego na małe kawałki
2 średnie cebule
1/4kg masła
6 łyżek mąki
1 l gorącego mleka
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka ususzonej gorczycy
2 łyżki soli, pieprz
» zobacz przepis

Karp zapiekany w śmietanie

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
4 filety z karpia (po około 80 dag)
2 garści grzybów - pieczarek, kurek mrożonych lub rydzów
2 średnie cebule
czubata łyżka masła
dwie łyżki oliwy
szklanka tłustej, kwaśnej śmietany
sól
pieprz
garść drobno posiekanej natki pietruszki
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.