MENU
ZWIŃ MENU

Pstrąg w miodzie zapiekany

Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne, dla ilu osób: 3

Składniki

3 pstrągi
mąka (do obtoczenia pstrąga)
sól
oliwa
masło
miód płynny
migdały
orzechy włoskie, laskowe

Na sos:
1 łyżka masła
sok z 1 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
2-3 łyżki miodu

Przyrządzanie

Pstrągi należy najpierw wypatroszyć, umyć, i osuszyć.

Następnie pstrągi osolić, obtoczyć w mące i smażyć na oleju.

Po usmażeniu ułożyć w brytwannie lub szklannym naczyniu jeden obok drugiego.

Polać płynnym miodem i posypać pokruszonymi orzechami.

Zapiekać w temp. ok. 180-190 st. C przez 10-15 minut.

W czasie zapiekania na patelni zrobić sos:

Wszystkie składniki sosu podgrzać i wymieszać aż się ze sobą połączą.

Po wyjęciu pstrągów z piekarnika polać je sosem, ozdobić plastrami cytryny, pomarańczą, zielenią etc.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pstrąg w śmietanie po polsku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

 
pstrąg o wadze ok. 25 dag
cytryna
mąka
przyprawa vegeta
słodka papryka w proszku
pieprz w proszku
olej
kilka ząbków czosnku
śmietana 18%
 
Do podania z:
ugotowane zmieniaki
zielona sałata
 

Szynka w miodzie

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

60 dag szynki dobrej jakości
2 jaja
6 łyżek miodu
4 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju
sól
olej do smażenia
3 plastry ananasa do przybrania

Pstrag w soli z rożna

Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla

1 pstrąg na osobę
1 patyk na pstrąga
sól gruba
sos sojowy
cytryna

Smażone banany w miodzie

Forma potrawy: Desery

6 bananów
6-8 kulek lodów bakaliowych
10 łyżek mleka
10 łyżek gorzkiego kakao
2 łyżki miodu
olej