Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 10 min.
12 dużych grzybów np. pieczarek, kozaków lub prawdziwków
sok z 1 cytryny
350g pasztetu
Do przybrania:
ćwiartku plastrów pomarańczy
pomidory pokrojone na cząstki
gałązki zielonej pietruszki
Kapelusze grzybów oddzielić od trzonków (trzonki można wykorzystać do innej potrawy).
Ułożyć je w żaroodpornym naczyniu i pokropić sokiem z cytryny. Zalać wrzątkiem, tak aby były nim przykryte, i pozostawić na 1 minutę. Następnie odsączyć.
Każdy kapelusz napełnić małą ilością pasztetu. Podzielić je na cztery równe porcje i ułożyć na talerzach.
Tuż przed podaniem przybrać ćwiartkami plastrów pomarańczy, cząstkami pomidorów i gałązkami zielonej pietruszki.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
15 dag grzybów suszonych (lub 50 dag świeżych)
5 dag mąki
2 szklanki mleka
2 jaja
7 dag bułki tartej
1/4 szklanki oleju
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
Forma potrawy: Przetwory
1 kg grzybów (np. gąski, kozaki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki, rydze etc.)
2 łyżki soli
1 duża lub dwie małe cebule
szklanka wody
2 łyżki cukru
szklanka octu 10%
ziele angielskie
liście laurowe
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
50g masła lub 2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku rozgniecione
350g małych grzybków, np. pieczarek
świeżo zmielony pieprz naturalny
3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
Do przybrania:
cząstki cytryny
Do podania:
grzanki z chleba lub paluszki