MENU
ZWIŃ MENU

Grzyby z pasztetem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 10 min.

Składniki

12 dużych grzybów np. pieczarek, kozaków lub prawdziwków
sok z 1 cytryny
350g pasztetu

Do przybrania:
ćwiartku plastrów pomarańczy
pomidory pokrojone na cząstki
gałązki zielonej pietruszki

Przyrządzanie

Kapelusze grzybów oddzielić od trzonków (trzonki można wykorzystać do innej potrawy).

Ułożyć je w żaroodpornym naczyniu i pokropić sokiem z cytryny. Zalać wrzątkiem, tak aby były nim przykryte, i pozostawić na 1 minutę. Następnie odsączyć.

Każdy kapelusz napełnić małą ilością pasztetu. Podzielić je na cztery równe porcje i ułożyć na talerzach.

Tuż przed podaniem przybrać ćwiartkami plastrów pomarańczy, cząstkami pomidorów i gałązkami zielonej pietruszki.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Grzyby panierowane

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

15 dag grzybów suszonych (lub 50 dag świeżych)
5 dag mąki
2 szklanki mleka
2 jaja
7 dag bułki tartej
1/4 szklanki oleju
sól, pieprz

Grzyby pasteryzowane

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

1 kg zdrowych, jędrnych grzybów
sól, pieprz

Grzyby marynowane

Forma potrawy: Przetwory

1 kg grzybów (np. gąski, kozaki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki, rydze etc.)
2 łyżki soli
1 duża lub dwie małe cebule
szklanka wody
2 łyżki cukru
szklanka octu 10%
ziele angielskie
liście laurowe

Pikantne grzybki z czosnkiem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

50g masła lub 2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku rozgniecione
350g małych grzybków, np. pieczarek
świeżo zmielony pieprz naturalny
3 łyżki natki pietruszki, posiekanej

Do przybrania:
cząstki cytryny

Do podania:
grzanki z chleba lub paluszki