Meksykańska jajecznica z cukinią
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
1 szklanka pokrojonej w kostkę cukini ( nie za drobno!)
2 łyżki masła
6 jajek
1/4 szklanki mleka
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki przyprawy chili
1/2 szklanki tartego sera monterey jack lub inny nie za twardy
Forma potrawy: Dania główne
4 łyżki oleju
1 cebula duża, pokrojona
450g liści szpinaku, mrożonych
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminku
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
50g świeżego imbiru, startego
4 ząbki czosnku, rozgniecione
4 strączki kardamonu, rozgniecione, lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
300ml bulionu drobiowego
8 jajek, ugotowanych na twardo
2 łyżki pokrojonych liści kolendry lub pietruszki
Forma potrawy: Zupy
1 litr rosołu
0,5 litra ml żurku
10 dag gęstej, kwaśnej śmietany
łyżka mąki
majeranek
sól, pieprz
30 dag szynki lub chudej kiełbasy
jajka na twardo (tyle, ile porcji żurku chcemy podać)
Forma potrawy: Sałatki
1 część marchewki
1 część jaj na twardo
1/2 części jabłek
majonez
Forma potrawy: Śniadania
5 dag kaszy manny
10 dag sera twarogowego
10 dag jabłek
4 jaja
5 dag cukru pudru
sól
cynamon
Forma potrawy: Zapiekane
100 g kiełbasy
4 jajka
2 szklanki śmietanki
łyżka posiekanej natki pietruszki
pomidor
200 g startego żółtego sera
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki masła
Forma potrawy: Sałatki
2 pory
3 jaja
ogórek konserwowy
pół pęczka natki pietruszki
mały słoik majonezu
musztarda
sól
pieprz
Forma potrawy: Desery
4 żółtka
2 białka
250g sera Mascarpone
0,25 / 60g szklanki miałkiego cukru
0,75 szklanki bardzo mocnej kawy esspresso
0,25 szklanki alkoholu (np. likier kawowy, koniak, spirytus - wariacje w przepisie)
około 20 szt. biszkoptów - paluszków
kakao gorzkie lub drobne wiórka gorzkiej czekolady