MENU
ZWIŃ MENU

Jajko z chilli

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 5, czas przygotowania: 50 min.

Składniki

5 jajek
1 cebula
kawałek imbiru (1 cm)
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżka kolendry
1 łyżka proszku chilli
2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki kminku
2 łyżki wody
4 łyżki soku cytrynowego
2 świeże papryczki chilli
1 pomidor
sól

Przyrządzanie

Jajka umyć, zalać wodą i ugotować na twardo. Następnie obrać i ponacinać ze wszystkich stron.

Cebulę obrać i pokroić na plasterki. Imbir obrać i pokroić na wiórki. Czosnek obrać, przełożyć do moździerza i utrzeć.

Papryczki ponacinać z obydwu stron. Pomidor pokroić w ćwiartki.

Olej rozgrzać w garnku, podsmażyć na nim cebulę, imbir i czosnek.

Kolendrę, proszek chilli, kurkumę i kminek przełożyć do miski i wymieszać z wodą. Przełożyć do garnka, dodać sól i wymieszać. Smażyć, aż zioła zaczną wydzielać aromat. Dodać sok z cytryny i dusić jeszcze przez 10 minut.

Jajka przełożyć do garnka, dobrze wymieszać. Dodać papryczki oraz pomidor.

Dusic przez następne 5 minut, aż jajka przesiąkną przyprawami.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Makaron smażony z kurczakiem

Forma potrawy: Dania główne

250 g makaronu ryżowego
120 g piersi kurczaka
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki posiekanych orzechów ziemnych
250 g kiełków sojowych
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżki sosu rybnego
1 pęczek szczypiorku
3 łyżki oleju
3 pędy bambusowe

Do przybrania:
natka pietruszki
cytryna
świeże czerwone papryczki chilli

Sos harissa

Forma potrawy: Sosy

suszone czerwone papryczki chilli
czosnek
kminek
suszona mięta
oliwa
sól

Chilli con carne

Forma potrawy: Dania główne

0,5 kg zmielonej wołowiny
1 łyżka przyprawy chilli w proszku
1 duża cebula
1 puszka fasoli czerwonej
2 ząbki czosnku
ew. 1 łyżeczka zmielonego kminku
1 puszka posiekanych pomidorów w zalewie
pieprz
sól
kilka kropel tabasco

Sos chilli-imbirowy

Forma potrawy: Sosy

 
10 świeżych czerwonych papryczek chilli
1-2 ząbki czosnku
2 łyżeczki bulionu
5 cm kawałka świeżego imbiru
4 łyżki soku cytrynowego
sól