Forma potrawy: Śniadania, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz. 20 min.
5 jaj
12,5 dag mąki
250 ml mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
5 dag rodzynków
5 dag suszonych śliwek bez pestek
5 dag suszonych moreli
100 ml likieru pomarańczowego
1/8 łyżeczki soli
masło do smarowania blachy
cukier do posypania
pół łyżeczki drobno pokrojonej wanilii do posypania
Rodzynki, śliwki i morele umyć. Osączyć z wody, zalać likierem, odstawić na godzinę. Następnie morele i śliwki pokroić na paseczki.
Żółtka razem z mlekiem i mąką ubić trzepaczką. Dodać cukier, sól, sklarowane masło, owoce namoczone w likierze. Wymieszać na gładkie ciasto.
Z białek ubić sztywną pianę, połączyć z ciastem, delikatnie wymieszać, wylać na blachę wysmarowaną masłem.
Wstawić do gorącego piekarnika na około 20 minut. Gdy całość ładnie się zrumieni, wyjąć i ostrą łyżką porozrywać na kawałki. Podawać ciepłe, posypane cukrem i wanilią.
Forma potrawy: Dania główne, Śniadania
15 dag truskawek
2 jajka
łyżka masła
łyżka cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
łyżeczka cukru waniliowego
cukier puder
trochę likieru kokosowego
Forma potrawy: Śniadania
8 jaj
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
starta skórka z cytryny
4 łyżki mąki
3 owoce kiwi
brzoskwinia
30 dag truskawek
masło lub olej do smażenia
Forma potrawy: Śniadania
4 jaja
4 łyżki mleka
ćwierć łyżki soli
2 łyżki masła
Forma potrawy: Śniadania
4 jaja
3 łyżki pureé ziemniaczanego
1 łyżka startego żółtego sera
sól, pieprz
kwaśna śmietana (opcjonalnie)