5 jaj
12,5dag mąki
250ml mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
5dag rodzynków
5dag suszonych śliwek bez pestek
5dag suszonych moreli
100ml likieru pomarańczowego
1/8 łyżeczki soli
masło do smarowania blachy
cukier do posypania
pół łyżeczki drobno pokrojonej wanilii do posypania
Rodzynki, śliwki i morele umyć. Osączyć z wody, zalać likierem, odstawić na godzinę. Następnie morele i śliwki pokroić na paseczki.
Żółtka razem z mlekiem i mąką ubić trzepaczką. Dodać cukier, sól, sklarowane masło, owoce namoczone w likierze. Wymieszać na gładkie ciasto.
Z białek ubić sztywną pianę, połączyć z ciastem, delikatnie wymieszać, wylać na blachę wysmarowaną masłem.
Wstawić do gorącego piekarnika na około 20 minut. Gdy całość ładnie się zrumieni, wyjąć i ostrą łyżką porozrywać na kawałki. Podawać ciepłe, posypane cukrem i wanilią.