MENU
ZWIŃ MENU

Omlet z owocami

Forma potrawy: Śniadania, potrawa wegetariańska

Składniki

8 jaj
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
starta skórka z cytryny
4 łyżki mąki
3 owoce kiwi
brzoskwinia
30 dag truskawek
masło lub olej do smażenia

Przyrządzanie

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową, delikatnie wymieszać z mąką. Białka ubić na sztywno, połączyć obie masy. Omlet smażyć na małymn ogniu z obu stron.

Kiwi obrać ze skórki, po czym pokroić na pasterki. Brzoskwinię sparzyć, dzięki temu łatwo usunąć skórkę a następnie pociąć na cząstki. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić w plasterki.

Po przygotowaniu owoców jak wyżej, nałożyć do omletów - gotowe.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Omlet z wiórkami kokosowymi

Forma potrawy: Dania główne, Śniadania

15 dag truskawek
2 jajka
łyżka masła
łyżka cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
łyżeczka cukru waniliowego
cukier puder
trochę likieru kokosowego

Omlet pospolity

Forma potrawy: Śniadania

4 jaja
4 łyżki mleka
ćwierć łyżki soli
2 łyżki masła

Omlet po serbsku

Forma potrawy: Śniadania

4 jaja
3 łyżki pureé ziemniaczanego
1 łyżka startego żółtego sera
sól, pieprz
kwaśna śmietana (opcjonalnie)

Kaiserschmarren (omlet cesarski)

Forma potrawy: Desery

4 białka i 4 żółtka
3 dkg cukru
szczypta soli
ok. 12 dkg mąki
masło do smażenia
ok. 1/8 litra mleka
cukier puder do posypania